Και ενώ η πατρίδα μας έχει ήδη ενδυθεί τα γιορτινά της για τήν επέτειο τών 200 χρόνων απο τής εθνικής μας παλιγγενεσίας , το Υπ. Παιδείας προβαίνει ανηλεώς στην κατάργηση ενός εθνικού μας θησαυρού, της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στή Βελλά Ιωαννίνων.

ΟΔΥΝΗΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ!!
Τί και άν έχουν γραφεί και ξαναγραφεί πλειάδα άρθρων και επιστολών από διαφόρους φορείς για το εκκλησιαστικό τούτο σπουδαστήριο της Εκκλησίας μας με την υπερ-εκατονταετή ιστορία και προσφορά του, ουδείς εκ των αρμοδίων μέχρι στιγμής φάνηκε να έχει ευαισθητοποιηθεί προβαίνοντας έστω σε κάποια σχετική δήλωση ή αναφορά ώστε να ανακληθούν αυτά τα κακόβουλα σχέδια που μανιωδώς επιδιώκουν την κατάργηση της Ακαδημίας μας.

Και μπορεί βέβαια να ιδρύεται εδώ – σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. – η νεόδμητη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (που η ίδια η Δ.Ι.Σ. δυστυχώς με υπόμνημά της το προτείνει και αυτό για τη Θεσσαλονίκη), όμως σε καμία περίπτωση δέν προσφέρει τίς ίδιες δυνατότητες στους Κληρικούς μας όπως η Ακαδημία. Η σύσταση μόνο της Σ.Μ.Υ.Κ. αποτελεί υποβάθμιση της Σχολής Βελλάς εφόσον καταργηθεί η Ακαδημία!! Η Ακαδημία πού ενώ όλοι μας αγωνιζόμασταν σκληρά για τήν αναβάθμιση της, τώρα αγωνιζόμαστε για τη συνέχεια της λειτουργίας της! Προσβάλλονται κατ αυτόν τόν τρόπο πρωτίστως το όραμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, αλλά καί οι μεγάλοι μας εθνικοί εξ ηπείρου ευεργέτες πού πρόσφεραν τόσα πολλά στη Βελλά, την Ήπειρο και την Ελλάδα μας γενικότερα.

Η Σχολή εκείνη που ανέδειξε έναν ικανότατο αριθμό ιερέων λειτουργώντας στο ιερό του Χριστού θησιαστήριο, αρχικά ώς Ιεροδιδασκαλείο που μόρφωσε εκατοντάδες ιερείς και δασκάλους στα χρόνια της σκλαβιάς αλλά και αργότερα στα επώδυνα χρόνια του μεσοπολέμου, στη συνέχεια ώς Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία αναδεικνύοντας χιλιάδες παιδαγωγούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ενδύθηκαν καί το τιμημένο ράσο και τέλος ως Ανωτέρα – Ανωτάτη Εκκλ. Ακαδημία στην οποία φοίτησαν σε πανεπιστημιακό επίπεδο εκατοντάδες ιερείς και ιεροψάλτες της ορθοδόξου μας Εκκλησίας.
Σε όλα τα παραπάνω λοιπόν το Υπ. Παιδείας και δυστυχώς και με τη σύμφωνη έγκριση – ίσως καί πρόταση της ίδιας – της Δ.Ι.Σ. της μητρός μας Εκκλησίας, βάζει λουκέτο στο ιερό τούτο τέμενος της εθνικής μας παιδείας, στερώντας απο την περιοχή το πρώτο για τη χώρα μας εκκλησιαστικό πανεπιστήμιο με τήν πλούσια καί αλησμόνητη προσφορά του.
ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΖΗΜΙΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ,
ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΗΠΕΙΡΟ ΜΑΣ!!
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΕΛΛΑΣ!!

Ο αγώνας μας συνεχίζεται…..!!!

Γ. Α. Κ.
Βελλαΐτης Πτυχιούχος Τμήματος Ιερατικών Σπουδών

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.