Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη-Αννόβερο Γερμανίας Μια ευλογημένη συνήθεια όπως αυτή ενσαρκώθηκε σε δυο διαφορετικά χρόνια πέρυσι το 2019 κι εφέτος το 2020. Αποτελεί πλέον παράδοση κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη μετά την ακολουθία των Αγίων Παθών ο κόσμος να μαζεύεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ενοριακού Κέντρου και αφού όλοι δειπνήσουν με εδέσματα που έχουν φέρει μαζί τους και μοιράζονται ο ένας με τον άλλο, ανεβαίνουν ξανά στο ναό για το στολισμό του κουβουκλίου του Επιταφίου. Στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν ανεξαρτήτως φύλλου όλες οι ηλικίες. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο στολισμός ολοκληρώνεται και πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν στο ναό για να "ξενυχτίσουν" τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Εφέτος εν έτει 2020 το σκηνικό άλλαξε εντελώς.

Η ακολουθία των Σεπτών Παθών του Κυρίου μας έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ο ιερέας με άλλους 4 συνεργάτες μόνον παρόντες, ίσα-ίσα για να γίνει η ακολουθία και να αναμεταδοθεί κιόλας με την βοήθεια του διαδικτύου. Οι κινήσεις όλων άλλοτε αμήχανες, άλλοτε νευρικές και άλλοτε κωμικές, γιατί πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, κομμάτι δύσκολο στην πραγματοποίησή του, γιατί κανένας δεν διαθέτει χέρια Τιραμόλα. Ο ναός άδειος, γεμίζει μόνο μέσα στη σκέψη μας όταν κοιτάζοντας τα άδεια καθίσματα έρχονται στο μυαλό εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν. Θυμάσαι σχεδόν ποιος βρισκόταν στο κάθε σημείο. Η επιδιωκόμενη ησυχία όταν ο ναός είναι γεμάτος, δεδομένη εκ των πραγμάτων τώρα, είναι απελπιστική. Από πουθενά δεν έρχεται κάποιος ψίθυρος, κάποιο κλαψούρισμα μωρού.

Τι παράξενο αλήθεια, αυτό που επιδιώκεις κάποιες φορές, την ησυχία, να τη έχεις στον απόλυτο βαθμό και να σε θλίβει! Εφέτος ο στολισμός του Επιταφίου δεν κράτησε ώρες, ούτε καν ώρα. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα ήταν έτοιμα. Δεν υποτιμούμε σε καμιά περίπτωση τον Εσταυρωμένο Κύριό μας. Όμως άλλο το μεγαλείο και η ομορφιά του στολισμένου Επιταφίου από τους πολλούς. Και οι πολλοί φέτος λείπουν λόγω της πανδημίας. Τους αισθανόμαστε κοντά μας, μας ενισχύουν με τα μηνύματά τους, όμως η φυσική παρουσία τους μας λείπει. Και πρέπει να το χωνέψουμε ότι έτσι θα είναι και στα Εγκώμια και στην Ανάσταση. Όλα θα γίνουν των θυρών κεκλεισμένων.

Ο κορωνοϊός μας έκλεισε τις πόρτες και μας πήρε και τα κλειδιά για εφέτος. Γι’ αυτό και όλα γίνονται απλά, για να δείξουμε στον κόσμο μας, πως χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να γιορτάσουμε όπως πρέπει, να χαρούμε, να αισθανθούμε αγαλλίαση. Απλός έτσι και ο Επιτάφιος μας εφέτος γιατί όλοι αυτοί που με τόσο μεράκι ασχολούνται με το στόλισμά του, σε τούτη την περίοδο έχουν Hausverboten, με εντολή κορωνοϊού! Θα το υποστούμε όλο αυτό το μαρτύριο εφέτος με την ελπίδα ότι του χρόνου όλα αυτά θα τα θυμούμαστε και θα τα διηγούμαστε σαν να ήταν ένα κακό όνειρο. Και θα συμβεί αυτό για έναν απλό λόγο για εμάς τους Ορθοδόξους, διότι ό,τι κι αν συμβαίνει τελικά αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.