Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Ανισένκο) τέλεσε σήμερα Θεία Λειτουργία στον κύριο ναό του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο – τον ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο. Μαζί του συλλειτούργησε ο ιερομόναχος Θεοδόσιος (Λιαχόβιτς) από τη Μονή του Αγίου Μιχαήλ και ο ιερομόναχος Βικέντιος (Κόζακ) από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης της Μητρόπολης του Περιάσλαβ της Ουκρανικής Εκκλησίας. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με αφορμή την εορτή της μνήμης των Αγίων Πατέρων των έξι Οικουμενικών Συνόδων.

Οι πόρτες αυτού του πανέμορφου και ιστορικού ναού άνοιξαν για τους πιστούς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία που τελέστηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το εθνικό μουσειακό συγκρότημα «Σοφία του Κιέβου» για την δωρεάν διαρκή χρήση του ναού του Αγίου Ανδρέα από τους εκπροσώπους του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία. Ο Ιερός Ναός παραμένει στην ιδιοκτησία του κράτους της Ουκρανίας ενώ το μουσείο «ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα» -που υπάγεται στο εθνικό μουσειακό συγκρότημα «Σοφία του Κιέβου»- συνεχίζει τη δραστηριότητά του παράλληλα με την λειτουργία του Σταυροπηγίου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μιχαήλ αναφέρθηκε στην σημασία της προσευχής υπέρ όλων των ανθρώπων ενώ -μεταξύ άλλων- κάλεσε του πιστούς να αναπτύσσουν τα τάλαντα που τους χάρισε ο Θεός. «Ο Κύριος έδωσε σε όλους μας μοναδικά τάλαντα και είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναπτύσσουμε, και όχι να φθονούμε το γεγονός ότι κάποιος έχει κάτι που θέλουμε και δεν το έχουμε. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός απλώς πρέπει να καταλάβει το τι του έδωσε ο Κύριος και να το αναπτύσσει. Γιατί ο φθόνος μειώνει και καταστρέφει την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και καταστρέφει τις αρετές», είπε, μεταξύ άλλων, ο επίσκοπος Κομάνων κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.