Το ακριτικό νησί της Σαμοθράκης αποτέλεσε τον πρώτο τόπο στην Ελλάδα που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, το πρώτο κομμάτι ευρωπαϊκής γης που πάτησε και διανυκτέρευσε ο Απόστολος των Εθνών αρχίζοντας την περιοδεία του στην Ευρώπη.

Το σχετικό χωρίο στις Πράξεις των Αποστόλων είναι χαρακτηριστικό: «Ἀναχθέντες οὔν ἀπό τῆς Τρωάδος εὐθυδρομήσαμεν εἰς Σαμοθράκην, τῇ δέ ἐπιούσῃ εἰς Νεάπολιν» (Πρ. Απ.: Κεφ. 16, στ. 9-12).

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ήταν οι επισκέπτες από διάφορες χώρες της γης, οι οποίοι ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου άρχιζαν την πορεία τους από την Σαμοθράκη, χωρίς όμως να βρίσκουν εκεί ένα σημείο αναφοράς, εκτός από τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού στην Παλαιόπολη.

Με πρωτοβουλία του σημερινού Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, ανεγέρθηκε και εγκαινιάσθηκε το 2008 ένα μνημείο-προσκύνημα στο σημείο όπου φέρεται να περπάτησε και να διανυκτέρευσε ο Απόστολος των Εθνών. Ένα αφιέρωμα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου προς τη Δύση, την Ευρώπη, την Ελλάδα. Το στασίδι του Αποστόλου Παύλου. Πρόκειται για ένα λιτό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα από ξύλο και πέτρα, κτισμένο σε ένα κατάφυτο τόπο, με τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα ψηφιδωτά έργα που αναπαριστούν την πορεία του Αποστόλου των Εθνών.

ΠΗΓΗ: Fb Τιμόθεος Ηλιάκης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.