Στον σημερινό καθεδρικό ναό Συμφερούπολης και Κριμαίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και βρίσκεται στο χώρο της ομώνυμης γυναικείας μονής, φυλάσσεται το θαυματουργό λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως.

Στο παρελθόν, στη θέση του σύγχρονου καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, υπήρχε προηγουμένως μια ξύλινη ελληνορθόδοξη εκκλησία, η οποία ιδρύθηκε στη Συμφερούπολη το 1796. Μάλιστα, ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται το μοναστήρι μέχρι το 1946 ονομαζόταν «ελληνικός».

Με την πάροδο του χρόνου, η παλιά εκκλησία κατέρρευσε και το 1868 χτίστηκε ένας νέος ευρύχωρος καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα И.Ф. Колодина.

Ένα από τα δύο παρεκκλήσια του καθεδρικού ναού είναι αφιερωμένο στους αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη και το δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο των Μύρων.

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος δεν έμεινε αμέτοχος την περίοδο των διώξεων κατά της Εκκλησίας. Κατασχέθηκε η εκκλησιαστική περιουσία του, οι ιερείς που υπερασπίστηκαν τον ναό συνελήφθησαν. Τον Φεβρουάριο του 1933, ο ναός έκλεισε και άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή του σε οικοτροφείο. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων Ελλήνων, εγκαταλείφθηκε η ιδέα ενός οικοτροφείου και το 1934 ο ναός άνοιξε και πάλι για τους πιστούς. Οι αρχές έκαναν εξαίρεση για αυτόν τον ναό, καθώς πολλοί από τους ενορίτες ήταν Έλληνες, γεγονός που εξανάγκασε τις αρχές να φερθούν «σωστά».

Μετά την κατεδάφιση του καθεδρικού ναού του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και το κλείσιμο του καθεδρικού ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η Αγία Τριάδα ονομάστηκε ο επόμενος καθεδρικός ναός. Ήταν αυτός ο καθεδρικός ναός που έγινε η καθέδρα του Αγίου Λουκά, εξαιρετικού χειρουργού, βραβευμένου με το βραβείο Στάλιν. Ο Άγιος Λουκάς υπηρέτησε στην εκκλησία από το 1946 έως το 1961.

Η Αγία Τριάδα παρέμεινε ως καθεδρικός ναός για περισσότερα από 70 χρόνια, μέχρι την ίδρυση της Μονής της Αγίας Τριάδος.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2002, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι.

Στον Ναό υπάρχει και τιμάται ιδιαίτερα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του «Πένθους». Επίσης, στο μοναστήρι θησαυρίζουν τα λείψανα του αγίου Λουκά (Ε. Φ. Voyno-Yasenetsky, 1877-1961).
Ο Άγιος Λουκάς γεννήθηκε στην Κριμαία και αφιέρωσε σε αυτήν τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια της ζωής του. Μετά την αποφοίτησή του από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Κιέβου, έδειξε λαμπρές ικανότητες, καθώς ήταν πρωτοπόρος στην ιατρική. Θα μπορούσε ήδη στη δεκαετία του 1920, όντας καθηγητής του πανεπιστημίου της Τασκένδης, να γίνει διάσημος γιατρός διεθνούς φήμης, αλλά ο Κύριος διέταξε διαφορετικά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.