Την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου καθώς και την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλιν Λενωίδα, σχολίασε σε συνέντευξή του ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Του Νικολάου Ζαΐμη
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ “η απόφαση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να “να καθαιρέσει” τον Μητροπολίτη Κλιν δεν έχει καμία σημασία για τη Ρωσική Εκκλησία”.

Ο κ. Λεγκόιντα σημειώνει ότι η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. “Η λογική εδώ είναι ξεκάθαρη: ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αντιλαμβάνεται την Αφρική ως έδαφός του. Αν και δεν υπήρχε πανορθόδοξη απόφαση για αυτό. Αυτός είναι ο δρόμος που δυστυχώς πήρε η Κωνσταντινούπολη σε σχέση με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Οι Προκαθήμενοι κάποιων άλλων Τοπικών Εκκλησιών το κάνουν επίσης σήμερα, γεγονός που περιπλέκει τη ζωή σε μια μεγάλη Ορθόδοξη οικογένεια”, σχολίασε.

Ωστόσο, παραβλέπει το γεγονός ότι πρώτη η Ρωσική Εκκλησία διέκοψε την μνημόνευση του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ.κ. Θεόδώρου Β’ μετά την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.

Η καθαίρεση Κλιν και η αντίδραση
Υπενθυμίζεται ότι σε σχόλιο για την απόφαση είχε προβεί και ο καθηρημένος Μητροπολίτης Κλίν Λεωνίδας Γκορμπατσώφ, Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, σημειώνοντας ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση της δράσης της Εξαρχίας στην Αφρική! Μέχρι στιγμής η Ρωσική Εκκλησία έχει τοποθετηθεί μόνο με σχόλια. Αναμένεται να δούμε αν θα το πράξει και επίσημα.

Διαβάστε επίσης: Ο απόηχος της Συνόδου στο Κάιρο, η αντίδραση του Κλιν Λεωνίδα μετά την καθαίρεση και η πρόκληση των νέων Επισκόπων

Σύμφωνα με την απόφαση Αγίας και Ιεράς Συνόδου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προέβη στην καθαίρεση από το “υψηλό υπούργημα” της Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα, στον οποίο καταλογίζει αποδεδειγμένα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα. Χαρακτηριστικά πρόκειται για:

εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας,
καθιέρωση αντιμηνσίων,
διανομή αγίου Μύρου,
εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων,
φατρία,
εθνοφυλετισμό κ.α.
Επίσης, στις αποφάσεις της 22ας Νοεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε, να μην μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.