ΕΝΘΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ.

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νέα σελίδα ανοίγει σήμερα στο βιβλίο της ιστορίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας των Ρεθυμνίων. Η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, σηματοδοτεί μια καινούργια αφετηρία για την τοπική εκκλησία και ένα νέο πρόσωπο έρχεται να πάρει την θέση του στην κορυφή της.

Ο Μητροπολίτης Πρόδρομος Ξενάκης είναι νέος και στην ηλικία. Αναλαμβάνει το πηδάλιο της ιστορικής Μητρόπολης σε ηλικία 43 ετών. Οι πληροφορίες που φτάνουν από παντού, μιλούν για ένα χαμογελαστό άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια, βαθειά θρησκευτική πίστη και κυρίως έμπλεο αγάπης για τον άνθρωπο. Αυτά, αποτελούν εχέγγυα για τον πνευματικό πατέρα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, η οποία βιώνει και από την δική της πλευρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα των χαλεπών καιρών που διανύουμε.

Είναι γεγονός, πως η ποιμαντορία του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, δεν άφησε πίσω της κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία να χρήζουν άμεσης ή πιεστικής ανάγκης επίλυσης των. Ωστόσο, σίγουρα η καθημερινότητα και οι συγκυρίες είναι αμείλικτες, πιέζουν και θα θέσουν τις προτεραιότητες για τον νέο Ποιμενάρχη. Όμως, έχει την εκκλησιαστική πείρα, έχει την μόρφωση και πιστεύουμε έχει την ικανότητα να κινήσει τα νήματα και να βάλει την δική του σφραγίδα στο Ρέθυμνο.

Το ποίμνιο των δύο επαρχιών της Μητροπόλεως, περιμένει αγάπη και όπως έχει αποδείξει κατά το παρελθόν, επιστρέφει αυτή την αγάπη στον Ποιμενάρχη του. Από σήμερα είναι πάλι έτοιμο να αγκαλιάσει τον Σεβασμιώτατο κ. Πρόδρομο και να τον κάνει να νιώθει Ρεθεμνιώτης. Ετούτο είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο. Να κερδίσει το ποίμνιο και να πορευθεί μαζί του και δίπλα του, παράλληλα δε, να δρα ως πνευματική κορυφή του.

Στοίχημα, ωστόσο, αποτελεί και η ιστορικότητα της εκκλησιαστικής του επαρχίας. Είναι η μοναδική στην Κρήτη με τόσες πολλές Πατριαρχικές Μονές, ανάμεσα στις οποίες το ιστορικό και περίλαμπρο Αρκάδι, το οποίο αποτελεί Ευρωπαϊκό σύμβολο ελευθερίας και αυτοθυσίας. Ένας μακρύς κατάλογος Ρεθυμνίων Αγίων έχει γράψει την μέχρι σήμερα τοπική εκκλησιαστική ιστορία με τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες να καθίστανται καθημερινό βίωμα των Ρεθυμνίων. Μνημεία διάσπαρτα σε όλο το Ρέθυμνο και τον Μυλοπόταμο, μαρτυρούν την μακραίωνη ύπαρξη της Ορθοδοξίας στον τόπο μας και πνευματικός πλούτος γεμίζει τις βιβλιοθήκες, τα κειμηλιαρχεία και τα μουσεία μας.

Παράλληλα, έρχεται να διαδεχθεί σπουδαίες πνευματικές μορφές όπως ο Καλλίνικος Νικολετάκης, ο Διονύσιος Καστρινογιαννάκης, ο Χρύσανθος Πετσετάκης, ο Ιλαρίων Κατσούλης, ο Ιερόθεος Μπραουδάκης καιο Τιμόθεος Βενέρης, που μακαρίζονται από την τοπική ιστορία για την παρακαταθήκη που άφησαν.

Έρχεται να διαδεχθεί τον καλοκάγαθο και μακροβιότερο όλων Αθανάσιο Αποστολάκη, τον κορυφαίο σε μόρφωση και έργα, μεγαλοπρεπή Τίτο Συλιγαρδάκη, τον περισπούδαστο, ευγενή και αριστοκρατικό Θεόδωρο Τζεδάκη, τον ιδιαίτερα εργατικό και πολυπράγμονα Άνθιμο Συριανό και τον πλέον αγαπητό και προσφιλή Ευγένιο Αντωνόπουλο.

Έρχεται να επωμιστεί το ιστορικό βάρος, για να γράψει, όμως, τον δικό του ιστορικό τόμο, να καινοτομήσει και να γίνει ο Πρόδρομος της καρδιάς μας, ο Πρόδρομος των Ρεθυμνίων.

Καλώς να ορίσετε Σεβασμιώτατε. Σας υποδεχόμαστε με χαρά, με πολλές ελπίδες και γεμάτοι αγάπη για τον νέο συμπολίτη μας, τον νέο μας πνευματικό πατέρα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.