Με λαμπρότητα κι επισημότητα εορτάστηκε και εφέτος, σύμφωνα με το Κερκυραϊκό έθος, το πρωτοκύριακο του Αγίου Σπυρίδωνα στον Ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Πλάκα.
Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ετέθη σε προσκύνηση η ιερή Εμβάδα του Αγίου, προς ενίσχυση και ευλογία των πιστών.
Στον εορτασμό προσήλθαν Κερκυραίοι από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής , ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Κερκυραϊκή Εστία Αθηνών, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο αυτής, κα Λίνα Βεργή, και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο.
Στην εορτή εκπροσωπήθηκαν επίσης η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής από τον κ. Γιάννη Παργινό (Πρόεδρο) και η Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών από τον κ. Θωμά Σούλλο (Πρόεδρο).
Κατά την προσλαλιά του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμ. π. Ισίδωρος Κάτσος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογική Σχολής Αθηνών, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’ προς τους εν Αθήναις διαβιούντας Κερκυραίους, εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκκλησιάσματος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας για τη δωρεά της καλλιεπούς εικόνας και της ιερής Εμβάδας του Αγίου που φυλάσσονται στον ναό προς ενίσχυση των πιστών, αναφέρθηκε στον μακαριστό εφημέριο του Ναού, π. Μάριο Δαπέργολα, ο οποίος έφερε την Κερκυραϊκή παράδοση στη Μεταμόρφωση Σωτήρος στην Πλάκα, κατεξοχήν δε την πολυφωνική χορωδία μεθ’ αρμονίου, τόνισε τον σεβασμό της παράδοσης αυτής από τους επόμενους Προϊσταμένους, ιδιαίτερα τον νυν Μητροπολίτη Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίο, επί της προϊσταμενίας του οποίου διατηρήθηκε ο εορτασμός των Κερκυραϊκών εθίμων και Συλλόγων, ανέπτυξε με συντομία το θεολογικό νόημα της εορτής, κατά την οποία ενθυμείται η νήσος των Φαιάκων τη λύτρωση από τη μάστιγα της πανώλης με τη θαυμαστή μεσιτεία του Αγίου Σπυρίδωνος κατά το έτος 1673, και απηύθυνε τις εγκάρδιες ευχές τόσο του ιδίου όσο και του συνεφημερίου του, π. Κωνσταντίνου Λαγού, προς τους Κερκυραίους της Αθήνας προκειμένου να προετοιμαστούν πνευματικά για τον εορτασμό της ετήσιας μνήμης του Αγίου σε περίπου 40 ημέρες, τουτέστιν στις 12 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Την ευθύνη του αναλογίου είχε ο μουσικοδιδάσκαλος πρωτοψάλτης κ. Πέτρος Δασκαλοθανάσης, το ιδιαίτερο Κερκυραϊκό ύφος απέδωσε ο επί 40ετία δεξιός ψάλτης του Ναού, κ. Γιάννης Άνθης, μετά της μουσικής συνοδείας του, την κατανυκτική πολυφωνική χορωδία διηύθυνε υποδειγματικά ο κ. Διονύσης Βυθούλκας, ενώ την ευθύνη του εκκλησιαστικού οργάνου είχε ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Δημήτρης Γρηγορόπουλος.