Το Πατριαρχείο Ρουμανίας εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς όλους τους Ορθόδοξους πιστούς που αυτές τις ημέρες επιθυμούν να προσευχηθούν ως προσκυνητές στην Οσία Παρασκευή, καθώς και προς την Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης, τον αρμόδιο οικοδεσπότη του ετήσιου προσκυνήματος στο Ιάσιο.

Η απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που δεν ζουν στο Ιάσιο στο φετινό προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή, είναι ένα δυσανάλογο μέτρο που λαμβάνεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Η Αρχιεπισκοπή Ιασίου, ως διοργανωτής αυτού του προσκυνήματος, έχει προετοιμαστεί εντατικά και πολύ διεξοδικά για να καλωσορίσει τους φετινούς προσκυνητές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Αυτή η ενδελεχής προετοιμασία και η στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές αποτελούσαν εγγύηση ότι το προσκύνημα στο Ιάσιο ή το επερχόμενο προσκύνημα στο Βουκουρέστι για την εορτή του Οσίου Δημητρίου του Νέου, είναι ταυτόχρονα άσκηση υπευθυνότητας για την προστασία της υγείας και εκδήλωση της θρησκευτικής ελευθερίας ενός ιδιαιτέρως θρησκευόμενου λαού.

Τα περιοριστικά μέτρα που είναι απολύτως απαραίτητα πρέπει να έχουν μια σταθερή νομική βάση και να αιτιολογούνται με διαφανή, εμπεριστατωμένο και αμερόληπτο τρόπο.

Κατανοούμε ότι στο σημερινό επιδημιολογικό πλαίσιο, οι αυστηροί κανόνες σχετικά με την υγιεινή, η χρήση μάσκας και η απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων, είναι απαραίτητοι τόσο στους χώρους λατρείας όσο και εκτός αυτών για όλους τους πιστούς που συμμετέχουν στο επίσημο οργανωμένο προσκύνημα.

Ευελπιστούμε όπως για τον αξιοπρεπή και με υπευθυνότητα εορτασμό της Οσίας Παρασκευής, να αποσυρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το υπερβολικό μέτρο απαγόρευσης του προσκυνήματος στο Ιάσιο, μέσω ενός συνετού τρόπου συνυπευθυνότητας και συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας, ώστε όλοι οι προσκυνητές να είναι σε θέση να προσευχηθούν ελεύθερα στην Οσία Παρασκευή αυτές τις ημέρες, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα των αρμοδίων αρχών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.