Το Πατριαρχείο Μόσχας ανοικοδομεί καινούργιο μεγαλοπρεπή ναό στα Ιεροσόλυμα, με την άδεια και ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου. Την είδηση αυτή απεκάλυψε η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη και στην ελληνική γλώσσα και επίσης διανθισμένη με σχετικές φωτογραφίες, από την επιθεώρηση Ρώσων αξιωματούχων κληρικών και λαϊκών για την πορεία των εργασιών.

Στην είδηση αναγράφεται πως «ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος συνέβαλε στον υπό κατασκευή ναό και δώρισε μια ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα για το κεντρικό ιερό προς τιμήν του Γενεθλίου της Θεοτόκου, καθώς και δύο Αγίες Τράπεζες για τα παρεκκλήσια του ναού. Οι Αγίες Τράπεζες φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Ρωσία με την ανοικοδόμηση ναών έχει παρεισφρήσει στην Κύπρο, τη Σερβία, τη Γαλλία και αλλού.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο «Ε.Κ.» στην έκδοση του της Πέμπτης 4 Μαρτίου δημοσίευσε την είδηση ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ετοιμάζεται να συγκαλέσει και πάλι σύναξη Προκαθημένων, όπως είχε κάνει και πριν από ένα χρόνο. Η σύγκληση Ιερών Συνόδων όλων των βαθμών, αλλά και Συνάξεων Προκαθημένων είναι ιστορικό και κανονικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ολόκληρο το δημοσίευμα από την Ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας έχει ως εξής:

«Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Γέλισοφ συνοδεία του αναπληρωτή του ιερομονάχου Δομετιανού Μαρκαριάν επισκέφθηκαν το βόρειο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος μετέβη στο χωριό Σαχνίν, όπου με ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ ́ ανεγείρεται ναός για τον τοπικό Χριστιανικό πληθυσμό, ο οποίος ιστορικά πρεσβεύει την Ορθοδοξία.

Η ιδιαιτερότητα των πόλεων και χωριών στο βόρειο Ισραήλ είναι ότι ο Χριστιανικός πληθυσμός εδώ είναι ιθαγενής και επί πολλούς αιώνες διατηρεί την πίστη στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, παρά τις πολυάριθμες πολιτικές αλλαγές. Ακριβώς σε αυτό οφείλεται η ιδιαίτερη φροντίδα του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας για τη διαποίμανση αυτής της περιοχής. Ο υπό κατασκευή ναός, σύμφωνα με το σχέδιο του Πατριάρχη Θεοφίλου, πρέπει να αποτελέσει πνευματικό προμαχώνα για όλους τους ντόπιους Ορθοδόξους χριστιανούς, για να μπορέσουν να αισθανθούν τη φροντίδα της Μητρός Εκκλησίας στον τόπο της ιστορικής τους διαμονής.

Συμμετέχοντας στην αγωνία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος συνέβαλε στον υπό κατασκευή ναό και δώρισε μια ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα για το κεντρικό ιερό προς τιμήν του Γενεθλίου της Θεοτόκου, καθώς και δύο Αγίες Τράπεζες για τα παρεκκλήσια του ναού. Οι Αγίες Τράπεζες φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος συναντήθηκε με τον κτήτορα τού υπό κατασκευή ναού Δρ. Μ. Γκάντους και εκπροσώπους της ενοριακής κοινότητας, οι οποίοι ενθουσιάσθηκαν από τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στους κόπους τους.

Το ενοριακό συμβούλιο ζήτησε από τον επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής να μεταφέρει τις ευχαριστίες τους στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο, επισημαίνοντας ότι η αγαθή του κίνηση θα γραφεί στη μνήμη της σημερινής και των μελλοντικών γενεών των ντόπιων χριστιανών.

Πριν την έναρξη της συναντήσεως, ο αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος με τη συνοδεία του μετέβησαν στο μετόχι της Ρωσικής Αποστολής στα Μάγδαλα, όπου τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής στο ναό προς τιμήν της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας Μαγδαληνής».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ- Θ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.