Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε με ανακοίνωσή του την κατάληψη περιουσίας του, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, από ισραηλινή ριζοσπαστική ομάδα στο Wadi Hilweh στο Σιλουάν, νότια της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Αυτό το περιστατικό εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο με συστηματικές επιθέσεις εναντίον ιερών προσκυνημάτων, εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και Χριστιανών.

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, “αυτή η ριζοσπαστική ομάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ή δικαστική υποστήριξη που να της επιτρέπει να εισέλθει ή να καταλάβει το κομμάτι γης που ανήκει σε εκκλησιαστική περιουσία. Το Πατριαρχείο καταδίκασε επίσης το γεγονός ότι η επιδρομή έγινε με την προστασία ένοπλων Ισραηλινών αστυνομικών και συνοριοφυλάκων”.

Το Πατριαρχείο διαβεβαίωσε ότι “αυτό το κομμάτι γης, γνωστό ως «κόκκινη γη», έχει μέγεθος περίπου 1,2 στρεμμάτων και έχει μισθωθεί στην οικογένεια Σουμρίν από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η οικογένεια Σουμρίν εξακολουθεί να το καλλιεργεί έως σήμερα, και αυτή η κατάληψη αποτελεί σαφή καταπάτηση των περιουσιών του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ”.

Αυτό το περιστατικό αντιπροσωπεύει την αντίδραση των ριζοσπαστικών ισραηλινών ομάδων απέναντι στην κριτική που ασκεί το Πατριαρχείο για τις επεκτατικές πρακτικές τους που στοχοποιούν εσκεμμένα τους Χριστιανικούς Ναούς στην Ιερουσαλήμ, όπως άλλωστε τόνισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά την ομιλία που εκφώνησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην είσοδο της Χριστιανικής Συνοικίας, στην Πύλη του Δαυίδ, κατά την τελετή αφής του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ο Μακαριώτατος είχε κάνει λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια εκδίωξης Χριστιανών από τα Ιεροσόλυμα και άλλες τοποθεσίες των Αγίων Τόπων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου, είχε ξαναγίνει απόπειρα επίθεσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία το 2008, όταν ο Δήμος προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει. Το Πατριαρχείο προσέφυγε στο δικαστήριο κατά του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι μια ισραηλινή ριζοσπαστική οργάνωση διέθετε έγγραφα που συνέδεαν αυτό το οικόπεδο με μία ύποπτη συμφωνία πλαστογραφίας το 2004, η οποία περιελάμβανε τις περιουσίες της Πύλης της Γιάφας.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επεσήμανε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του επί της εκκλησιαστικής περιουσίας, και ότι δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.