Η προσφυγή που είχε καταθέσει το Πατριαρχείο για να ανοίξει και πάλι το ζήτημα, έπεσε στο κενό. Άλλωστε, ως γνωστόν, αυτή η υπόθεση οδήγησε και στην ανατροπή του πρώην Πατριάρχη κ. Ειρηναίου από τον πατριαρχικό θώκο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη αρνητικά προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στη μάχη που έδινε ώστε να ανοίξει εκ νέου η πολύκροτη υπόθεση της μεταβίβασης των δύο ξενοδοχείων στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ σε ακραίους Ισραηλινούς έποικους

Η προσφυγή που είχε καταθέσει το Πατριαρχείο για να ανοίξει και πάλι το ζήτημα, έπεσε στο κενό. Άλλωστε, ως γνωστόν, αυτή η υπόθεση οδήγησε και στην ανατροπή του πρώην Πατριάρχη κ. Ειρηναίου από τον πατριαρχικό θώκο.

Ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ’, Ασάντ Μαζάουι, ο οποίος αφού επιβεβαιώνει ότι «η νομική διαδικασία έφθασε στο τέλος της», αναφέρει στo CNN GREECE, πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα χρησιμοποιήσει πλέον όλη την επιρροή του, και τα νομικά όπλα που παραμένουν στη διάθεσή του, προκειμένου να αποτρέψει την έξωση των προστατευόμενων ενοικιαστών που εξακολουθούν να διαμένουν στις δύο ιδιοκτησίες του στην Παλαιά Πόλη, και να διασφαλίσει πως δεν θα καταληφθούν από εποίκους.

Με τη δικαστική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση των δύο ακινήτων στην εξτρεμιστική εβραϊκή οργάνωση Ατερέτ Κοχανίμ. Πρόκειται για δύο ιστορικά ξενοδοχεία, το Imperial και το Petra, που βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο κοντά στην Πύλη της Γιάφας, στη χριστιανική συνοικία. Τα δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μεταβιβάστηκαν το 2004 -τυπικά ενοικιάστηκαν για 99 χρόνια- στους εποίκους με μία αμφιλεγόμενη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης, προκαλώντας τόσο κύμα αντιδράσεων εντός του Πατριαρχείου και διεθνώς, όσο και την οργή των Αράβων.

Η σημασία των δύο ακινήτων έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι βρίσκονται στη χριστιανική συνοικία, στην οποία επεδίωκαν οι Ισραηλινοί έποικοι να εισέλθουν μέσω αγοράς της γης με σκοπό να αλλοιωθεί, όπως καταγγέλεται, ο δημογραφικός της χαρακτήρας εις βάρος του αραβικού πληθυσμού. Στην πόλη μαίνονται οι λεγόμενοι πόλεμοι των ακινήτων, καθώς το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει επισήμως γη από τη μουσουλμανική ή τη χριστιανική συνοικία και αναλαμβάνουν οι έποικοι το έργο αυτό, μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης ή αγοράς. Αυτή είναι η αιτία που η μεταβίβαση των ακινήτων προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Παλαιστινίων και μένει να διαφανεί η συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγμετεύσεις για μεταβίβαση των ακινήτων έγιναν, σχεδόν μυστικά, από τον τότε οικονομικό διαχειριστή του Πατριαρχείου, Νικόλαο Παπαδήμα, ο οποίος απέσπασε σχετική εξουσιοδότηση από τον Ειρηναίο. Η διαδικασία πώλησης είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο, προκαλώντας σάλο σε Ελλάδα, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μπροστα σε αυτή την κίνηση, ολόκληρη η Αγιοταφική Αδελφότητα αντέδρασε, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος και να αναλάβει τη θέση του ο νυν, Θεόφιλος Γ’.

Ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σχετικά με το θάμα, ανέφερε: «Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο προσπαθούσε να εμποδίσει δεξιούς εξτρεμιστές να καταλάβουν τις ιδιοκτησίες του στην Πύλη της Γιάφας σε αυτή τη νομική μάχη που ξεκίνησε περίπου προ 15ετίας. Έπειτα από δέκα χρόνια νομικών διαδικασιών, τον Ιούνιο του 2017 το Περιφερειακό Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ ενέκρινε τις συμφωνίες που, επιμέναμε πως ήταν απάτη, μεταξύ του Πατριαρχείου -και την εποχή εκείνη τον κ. Παπαδήμα- που πέτυχε να εξασφαλίσει εξουσιοδότηση από τότε Πατριάρχη Ειρηναίο. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι συμφωνίες ήταν νόμιμες».

Και πρόσθεσε: «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εφεσίβαλε την απόφαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία και απορρίφθηκε. Μετέπειτα, εντούτοις, ένας από τους άνδρες της εξτρεμιστικής οργάνωσης εβραίων εποίκων Ατερέτ Κοχανίμ ‘πέρασε’ στην πλευρά του Πατριαρχείου και μας έδωσε πολλές πληροφορίες που δεν διαθέταμε, και αυτές οι πληροφορίες και τα στοιχεία ήταν επαρκή για την εκκίνηση νέας νομικής διαδικασίας, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και να ακυρωθεί η αρχική ετυμηγορία. Δυστυχώς, σήμερα, αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε το 2019 έφθασε στο τέλος της, και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση -παρόλα τα νέα στοιχεία που συγκεντρώσαμε».

«Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο θα συνεχίσει την άσκηση πίεσης στις διεθνείς κυβερνήσεις ώστε να ασκήσουν με τη σειρά τους επιρροή στο κράτος του Ισραήλ για να να αναμειχθεί [στην υπόθεση]», δηλώνει ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Θεόφιλου.

Αναφερθείς ακόμη, στα δυο επίπεδα νομικής μάχης, πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο επίπεδα νομικής μάχης. Το πρώτο -το οποίο και έλαβε τέλος-ήταν η προσπάθεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του 2004. Αυτή η μάχη τελείωσε, με τη σημερινή ετυμηγορία. Όμως, υπάρχει το δεύτερο επίπεδο -αυτό της διατήρησης των προστατευόμενων ενοικιαστών στις ιδιοκτησίες. Αυτοί οι ενοικιαστές, παρά την σημερινή ετυμηγορία, δεν θα χάσουν το καθεστώς προστασίας και θα παραμείνουν εντός της ιδιοκτησίας, και το Πατριαρχείο θα κάνει ό,τι απαιτηθεί για να διασφαλίσει πως θα παραμείνουν και στη συνέχεια εκεί»,

Το Πατριαρχείο Ιεροσλύμων, από την πλευρά του, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε τις τελευταίες προσπάθειες του Πατριαρχείου να ακυρώσει την απόφαση που εκδόθηκε εναντίον του τον Ιούλιο του 2017, μέσω της οποίας η εξτρεμιστική ισραηλινή οργάνωση, Ατερέτ Κοχανίμ, πέτυχε να απαλλοτριώσει τις περιουσίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πύλη της Γιάφας (Bab Al-Khalil) στην Ιερουσαλήμ, και αυτή η απόφαση έρχεται παρά τη νομική μάχη που έδωσε το Πατριαρχείο τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια.

Το Πατριαρχείο κρίνει την απόφαση του δικαστηρίου ως άδικη και στερούμενη οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, καθώς η εξτρεμιστική οργάνωση και οι υποστηρικτές της ακολούθησαν ανέντιμες και παράνομες μεθόδους για να αποκτήσουν Χριστιανική ακίνητη περιουσία σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους Αραβικής Ισλαμικής και Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.

Τα τελευταία χρόνια, το Πατριαρχείο ξεκίνησε μία εκστρατεία νομική, στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματική, στην οποία επιβαρύνθηκε με πολύ υψηλό κόστος, στο δικαστικό και διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να πιέσει τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν εξτρεμιστικές οργανώσεις από την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν απέδωσαν υπό την πίεση αυτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων και όσων τις υποστηρίζουν στους κύκλους λήψης αποφάσεων.

Το Πατριαρχείο επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Παλαιστίνιους ενοίκους σε αυτές τις χριστιανικές ιδιοκτησίες και ότι στέκεται ακλόνητο στη μάχη του να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας μέσα σε αυτήν».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.