Η Ιερά Σύνοδος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου, προέβη στην καθαίρεση από το μέγα αξίωμα της αρχιερωσύνης τον εκτελούντα χρέη «Εξάρχου», του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική, Μητροπολίτη Ζαραΐσκ Κωνσταντίνο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2022 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είχε καθαιρέσει και τον προηγούμενο Έξαρχο της Εκκλησίας της Μόσχας στην Αφρική, Μητροπολίτη Κλιν Ιλαρίωνα Γκορμπατσώφ.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας:

«Την 16η Φεβρουαρίου ε.ε. συνεχίσθησαν υπό την προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β’ οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχικώς, προσήλθαν οι εκλελεγμένοι Σεβ. Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεόδωρος και Νιγηρίας κ. Νικόδημος, οι οποίοι αποδεχθέντες την εκλογή τους σε Ποιμενάρχες δύο ακμαίων πνευματικώς Επαρχιών του Θρόνου, εξέφρασαν ευγνώμονες ευχαριστίες τον Μακαριώτατο και αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς, υποσχόμενοι όπως εργασθούν ενζήλως για την πνευματική προκοπή της λογικής ποίμνης.

Κατόπιν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ ανέπτυξε εκτενώς εισήγηση με θέμα: « Η διαφύλαξις της ενότητος των υπό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τοπικών Εκκλησιών εν Αφρική (πρακτική – ποιμαντική προσέγγισις του θέματος). ». Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επί της ως άνω εισηγήσεως.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με την εξέλιξη του θέματος της εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, μετά την παρέλευση τριών και πλέον ετών από της εκδηλώσεως της αντικανονικής, αυθαιρέτου, αναδέλφου και διασπαστικής αυτής συμπεριφοράς από το Πατριαρχείο Μόσχας, διά της συστάσεως της λεγομένης «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής»

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του ασκούντος χρέη «Πατριαρχικού εν Αφρική Επιτρόπου» πρώην Επισκόπου Ζαράϊσκι Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκατασταθείς αυτοβούλως από καιρό στο Κάϊρο της Αιγύπτου, εντός της έδρας της Ι. Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας, διέπραξε σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Θρόνου, διανομή αντιμηνσίων, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.), ενώ κατεδίκασε και πάλι τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Σημειώνεται ότι την 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθαίρεσε και τον πρώτο «εν Αφρική Έξαρχο» του Πατριαρχείου Μόσχας από το υψηλό υπούργημα της αρχιερωσύνης, τέως Μητροπολίτη Κλιν, νυν Μοναχό Ιλαρίωνα Γκορμπατσώφ.

Τέλος, αφού έλαβε χώρα η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Νιγηρίας, οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περατώθηκαν καλλικάρπως.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.