Του Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Συγκίνηση…χαρά…υπερηφάνεια….ήταν λίγα από τα συναισθήματα που βιώσαμε κατά την μετάβασή μας στην πόλη της Λαμίας, κατά το διήμερο 20-21 Ιανουαρίου και κατά την Κυριακή της 22ας Ιανουαρίου 2023 στην Ιερά Μονή του Αγάθωνος, για τον εκεί πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και εκ Πεταλιδίου της Μεσσηνίας καταγομένου.

Συγκίνηση διότι βιώσαμε την αγάπη, την πίστη και τις λατρευτικές εκδηλώσεις του λαού της Φθιώτιδος, προς το πρόσωπο του τιμωμένου Οσίου και οι οποίες επιβεβαίωναν, για μια ακόμη φορά, αυτό που ο λαός αυτός αναφώνησε από την πρώτη κιόλας ημέρα της κοιμήσεώς του…. Άγιος!!!

Συγκίνηση η οποία κορυφώθηκε κατά την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του στην κεντρική πλατεία της Λαμίας, όταν παρόλο που ευρισκόμασταν σε εξωτερικό χώρο η ευωδία που ανέβλυζε από αυτό ήταν διάχυτη και αδύνατον να μην την νιώσει κανείς.

Συγκίνηση η οποία συνεχίστηκε το εσπέρας της Παρασκευής όταν ψάλλαμε τα εγκώμια προ του Ιερού Λειψάνου και η απλή Παρασκευή έγινε “Μεγάλη Παρασκευή” του Οσίου και μας προϊδέαζε για το “Πάσχα” του πρώτου επίσημου εορτασμού που επρόκειτο να βιώσουμε στην Ιερά Μονή του Αγάθωνος, όπως μας είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Όσιος, διά στόματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, κατά την προσφώνηση της υποδοχής: “Παιδιά μου Χριστός Ανέστη!!!”

Χαρά την οποία νιώσαμε και νιώθουμε ως Χριστιανοί και μέλη της Αγίας μας Εκκλησίας, μέσα στην οποία καθιστάμεθα, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό θεοί «ου φύσει», αλλά «τή τούτου μεθέξει γεγονότας χάριτι, όπερ αυτός εστι φύσει».

Χαρά διότι μέσα από αυτήν την αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος, φανερώνεται η παρουσία του Θεού στον άνθρωπο και της σημερινής εποχής και αποδεικνύεται πως ο άνθρωπος κάθε εποχής έχει την Εκκλησία ως πυξίδα με προορισμό την αγιότητα.

Υπερηφάνεια ως προερχόμενοι κι εμείς από την γενέτειρα του Οσίου Βησσαρίωνος, την Μεσσηνία. Διότι για τους Φθιωτείς η Μεσσηνία αποτελεί την “Βηθλεέμ” του Οσίου Βησσαρίωνος.

Με ιδιαίτερα συναισθήματα ενθυμούμαστε την παρουσία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσκυνούσαν οι εκ Φθιώτιδος παριστάμενοι κληρικοί και λαϊκοί, με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, στα θυρανοίξια του πρώτου ναού στην Ορθοδοξία, επ’ ονόματι του Οσίου Βησσαρίωνος, εδώ στη γενέθλια γη του, στο Πεταλίδι.

Αυτά τα συναισθήματα κυριάρχησαν και στην Φθιώτιδα όπου παρευρεθήκαμε, συνοδεύοντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στον πρώτο επίσημο εορτασμό της μνήμης του Οσίου στον τόπο που εξέλαμψε ως φωστήρ φαεινός φωτίζων την οικουμένη.

Έτσι κι εμείς “αγαλλομένω ποδί”, προσήλθαμε στην γη της Φθιώτιδος, στη Λαμία και στη Μονή του Αγάθωνος ως αντιπροσωπεύοντες τον πιστό λαό της Μεσσηνίας, έχοντες συνοδοιπόρους και συνοδίτες τους Δημάρχους Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο και Μεσσήνης κ. Γεώργιο Αθανασόπουλο για να προσφέρουμε το θυμίαμα της ευλαβείας μας εις το νέον Άγιον της Εκκλησίας μας.

Εκείνον, ο οποίος πράγματι αναπτερώνει τις ελπίδες μας ότι ο Θεός είναι μαζί μας σε αυτούς τους δυσχειμέρους, πικρούς και πονηρούς καιρούς, αποδεικνύοντας πως η Εκκλησία μας είναι αυτή η οποία οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό και τον φέρνει σε κοινωνία μαζί Του.

Σε αυτό το έργο εργάστηκε και εργάζεται ο Όσιος Βησσαρίων, ο οποίος υπάρχει στη ζωή μας για να μας ενώνει, για να αγαπιόμαστε, για να ζούμε την ενότητα, τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και να μάθουμε να συνυπάρχουμε ο ένας με τον άλλον, γιατί όποιος δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον άλλον, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό.

Και αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει ο Όσιος Βησσαρίων, το οποίο το έχουμε ανάγκη σε κάθε επίπεδο της ζωής μας και στην οικογένειά μας, μέσα στο σπίτι μας και στις φιλικές και εργασιακές μας σχέσεις και στην όλη συμπεριφορά μας σε κάθε επίπεδο της ζωής μας.

Έτσι ο Όσιος Βησσαρίων πλέον ενώνει άρρηκτα την Φθιώτιδα με την Μεσσηνία, θεωρώντας πλέον πως εμείς ως Μεσσήνιοι έχουμε έναν ακόμη πρέσβη μας εκεί στην Φθιώτιδα αλλά και οι Φθιωτείς πως έχουν έναν ακόμη τόπο αναφοράς για τον Όσιο, τη γενέτειρά του το Πεταλίδι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.