ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ – Για διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης με επίκεντρο τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει λόγο το BBC σε μία απόπειρα να αποκωδικοποιήσει την ακύρωση της συνάντησης Ρίσι Σούνακ – Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε στο παρά πέντε» σημειώνει το BBC και προσθέτει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε μία εναλλακτική πρόταση να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως αναφέρει το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.

«Όμως η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC με το πρόγραμμα της Laura Kuenssberg εκνεύρισε τον Ρίσι Σούνακ» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να έχεις μερικά από αυτά στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα ήταν σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης, αναφέρει το BBC και πρόσφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε πως «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής – τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και αναμένεται να επιστρέψει αύριο στην Ελλάδα μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις του το πρωί – «αρνούμενος τη συνάντηση με τον κ. Ντάουντεν» καταλήγει το BBC.

Η ακύρωση της συνάντησης και η ενόχληση Μητσοτάκη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο της συνέντευξή του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα χθες στο BBC.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δήλωσή του πως «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

»Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.