Τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την Εισαγγελία ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης ανακοίνωσε ο Γιώργος Σαββίδης το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν όπως είπε ο Εισαγγελέας, «με σεβασμό στη μνήμη αυτού του παιδιού να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τις συνθήκες θανάτου του, όποιες κι εάν αυτές είναι, και αν διαφανεί ότι ευθύνονται κάποιοι για τον θάνατό του να γίνει προσπάθεια ανεύρεσής τους και, αν είναι δυνατόν, να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Τα θλιβερά γεγονότα της υπόθεσης εκτιμώ πως είναι σε όλους γνωστά και δεν θεωρώ χρήσιμο να τα επαναλάβω. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι θεωρώ δυστύχημα η οποιαδήποτε οικογένεια που έχασε είτε το παιδί της είτε κάποιο άλλο μέλος της από αφύσικο θάνατο, να διέρχεται, για τόσα χρόνια, μια τέτοια ψυχοφθόρα και συναισθηματική διαδικασία.

Εύχομαι, με το τέλος αυτής της διαδικασίας, η οικογένεια του Θανάση να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει και που για 16 χρόνια την βασανίζουν. Από τη δική μας την πλευρά, η προσπάθειά μας ήταν και είναι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή, ώστε και η οικογένεια αλλά και η Πολιτεία να νοιώθουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη κατάληξη στην τραγική αυτή υπόθεση», σημείωσε.

«Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ως Νομική Υπηρεσία είχαμε συναντήσεις με τους γονείς του Θανάση και τους δικηγόρους της οικογένειας, για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις επόμενες ενέργειες.

Συναινέσαμε στο αίτημα της οικογένειας για εκταφή των οστών του Θανάση όπως και στη διενέργεια εξειδικευμένων επιστημονικών εξετάσεων στο υοειδές οστό από εμπειρογνώμονες παθολογοανατόμους στην Ελλάδα, ως το αίτημα του ιατροδικαστή που ενεργούσε εκ μέρους της οικογένειας κατά την εκταφή των οστών. Για την εκταφή έχουν ετοιμαστεί και μας έχουν παραδοθεί εκθέσεις από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκταφής και εξέτασης των οστών και οι οποίοι ενεργούσαν εκ μέρους της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Τα επόμενα βήματα

Ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι «οι εκθέσεις με τα πορίσματα των δύο εμπειρογνωμόνων παθολογοανατόμων που εξέτασαν το υοειδές οστό κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο μου, όπου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συγκαλέσαμε τον Ιούνιο του 2021, ευρεία σύσκεψη, στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, των επικεφαλής του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας και ανακριτών για συζήτηση των περαιτέρω ενεργειών μας. Οι εκθέσεις των δύο εμπειρογνωμόνων κοινοποιήθηκαν επίσης στον δικηγόρο της οικογένειας και στον Θανατικό Ανακριτή που χειρίζεται τη Θανατική Ανάκριση».

Σημείωσε ακόμη πως στο παρελθόν διεξήχθησαν δύο θανατικές ανακρίσεις, ποινική ανάκριση αλλά και έρευνα του ΤΑΕ Αρχηγείου, υπάρχουν οι εκθέσεις, όπως επίσης και οι φάκελοι με το μαρτυρικό υλικό.

«Με βάση την αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία όλων των στοιχείων, κρίναμε πως ενδείκνυται η λήψη περαιτέρω μέτρων διερεύνησης. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε την διεξαγωγή νέας ποινικής ανάκρισης αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Ασκώντας τις εξουσίες μου δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, διόρισα σήμερα ως ποινικούς ανακριτές τους δικηγόρους κ.κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο.

Τα τρία αυτά πρόσωπα διορίστηκαν αφού λάβαμε και τις απόψεις της οικογένειας, η οποία με επιστολή του δικηγόρου της κ. Λουκή Λουκαΐδη προς το Γραφείο μου στις 27 Αυγούστου 2021, ζητά τον διορισμό των πιο πάνω προσώπων ως ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Ο κος Αιμιλιανίδης είναι διακεκριμένος δικηγόρος και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο. Ο κος Μάτσας επίσης γνωστός δικηγόρος διετέλεσε Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Επικεφαλής του Ποινικού Τομέα για δέκα χρόνια και ο κος Αλεξόπουλος υπεύθυνος του Δικαστηριακού Τμήματος δικηγορικού οίκου στην Κύπρο με γραφεία στο εξωτερικό. Έχει διδάξει επίσης σε Κολλέγιο στην Κύπρο», ανέφερε.

«Ευχή να υπάρχει κατάληξη με ασφαλή συμπεράσματα»

Ο κ.Σαββίδης κατέληξε λέγοντας ότι ήταν μια οφειλή στη μνήμη αυτού του παιδιού «να προχωρήσουμε ξανά με τον διορισμό ποινικών ανακριτών, διότι, όπως είπα και παλαιότερα, ενδιαφέρει και εμάς και την κοινωνία όλη να ρίξουμε φως στο πώς το παιδί αυτό δυστυχώς κατέληξε.

Δεν είναι μόνον απαίτηση της οικογένειας. Είναι απαίτηση της κοινωνίας ολόκληρης και υποχρέωση του κράτους. Η ευχή μας είναι να υπάρξει κατάληξη με ασφαλή συμπεράσματα, όποια κι αν είναι αυτά, και η ψυχή του άτυχου Θανάση να αναπαυθεί».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.