Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στη μέση της τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος Αστερίου στην Αχαϊα πλέον έχει καλυφθεί σχεδόν εξολοκλήρου.

Ένα δεύτερο εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου έχει βυθιστεί. Το εσωτερικό τους είναι άδειο, καθώς ό,τι υπήρχε μέσα έχει απομακρυνθεί εξ αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχει το thebest.gr το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου είναι ένα μεγάλο και σημαντικό τεχνικό έργο στην Αχαΐα. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: α) το μικρό Φράγμα Βαλματούρας και β) το εκτενές χωμάτινο Φράγμα Αστερίου με την ομώνυμη] τεχνητή λίμνη να αποτελεί την τεχνητή λίμνη αυτή καθαυτήν. Η τεχνική κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2019 δρομολογώντας τις διαδικασίες πλήρωσης του ταμιευτήρα στο κύριο φράγμα.

Με την αποπεράτωση του φράγματος, την έμφραξη του ποταμού και την κατάκλυση του ταμιευτήρα ξεκίνησε η σταδιακή δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου με χρονικό ορίζοντα πλήρους διαμόρφωσής της την άνοιξη του 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ταμιευτήρας θα πληρωθεί από περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά νερού πλημμυρίζοντας το χώρο στον οποίο βρισκόταν και το παλιό, απαλλοτριωμένο και ερημωμένο ήδη από το 2009 χωριό Τόσκες.

Οι Τόσκες είναι το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη, η Πάτρα και γενικά η Δυτική Αχαΐα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.