Η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι είναι εύκολη υπόθεση καθώς πολλές συναφείς διαταραχές που πλήττουν την λειτουργία της μνήμης έχουν παρόμοια συμπτώματα και εκδηλώσεις. Έτσι στο 2-40% των περιπτώσεων μπορεί η διάγνωση να είναι λανθασμένη.

«Η κλινική διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ απαιτεί έναν συνδυασμό εργαστηριακών, απεικονιστικών και γενετικών εξετάσεων. Πρέπει λοιπόν πρώτα να διασφαλίσουμε την ορθή διάγνωση, αποκλείοντας άλλες διαταραχές όπως για παράδειγμα η γεροντική άνοια, και έπειτα να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τη νόσο σε πρώιμο στάδιο για να μπορέσουμε να συνταγογραφήσουμε το σκεύασμα με την ελπίδα ουσιαστικού οφέλους για την υγεία του ασθενή», τονίζει η πρόεδρος της πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ, χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους.

Σήμερα, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 47 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τον αριθμό να αγγίζει τα 135 εκατομμύρια έως το 2050 δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ υπολογίζονται σήμερα σε 200.000, αριθμός ο οποίος μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.