Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 η Εκκλησία μας εορτάζει τη μετάσταση του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου και πανηγυρίζει ο ομώνυμος δημοτικός Ιερός Ναός του Αγίου στην Πρόνοια Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μέτ΄ Αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Ναυπλιώτη αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Καλαθά, από την μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως ,καθώς και των ιερέων , αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τουρλούκη από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ,του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Φρίμη, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο ,του π. Κωνσταντίνου Σέρου και του π. Βασιλείου Δέδε. Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Ιερού ναού Εισοδίων τη ςΘεοτόκου Νέας Φιλοθέης και χοράρχης του Βυζαντινού χορού ” Ψαλτικής Διάκονοι” ,Ιωάννης Τσούνης.

Στην πόλη του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στην συνοικία Πρόνοια, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ,πρόκειται για μία ιστορική εκκλησία που κτίσθηκε με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος ,Ιωάννη Καποδίστρια τον Οκτώβριο του 1831. Δυστυχώς οι δύσκολοι καιροί που πέρναγε τότε η πατρίδα μας ,δεν κατάφεραν να φτιάξουν το ναό.

Αργότερα το 1909 το σωματείο της αδελφότητας των κουρέων Ναυπλίου και Πρόνοιας εκπλήρωσε το τάμα αυτό και έφτιαξε την εκκλησία αφιερωμένοι όπως είχε προγραμματιστεί στον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ναός αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Θεολόγο ,τον Ευαγγελιστή της αγάπης και χτίσθηκε εκεί που άλλοτε ήταν η έπαυλη του πρώτου κυβερνήτη στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη, όπως λέγεται σήμερα στην Πρόνοια.

Το Ναύπλιο γιορτάζει την μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Το Ναύπλιο γιορτάζει την μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Το Ναύπλιο γιορτάζει την μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Το Ναύπλιο γιορτάζει την μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Το Ναύπλιο γιορτάζει την μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Βαγγέλης Μπουγιώτης – Μητρόπολη Αργολίδος

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.