Πάνω από 940.000 Ρουμάνοι τιμούν σήμερα τον Άγιο Ανδρέα τον Απόστολο και Προστάτη της Ρουμανίας. Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, τόνισε: «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Σωτήρος Ιησού Χριστού και έτσι έγινε ο πνευματικός πατέρας των προγόνων μας».
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακήρυξε το 1997 τον Άγιο Ανδρέα Προστάτη της Ρουμανίας.
Στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό έγινε πομπή με τα ιερά λείψανα του Αποστόλου παρουσία πλήθους πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν. Η λειψανοθήκη του Αγίου μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας όπου φυλάσσεται, και θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ναό έως την 1η Δεκεμβρίου.
Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος αρχικά αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου. «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Χριστού του Λυτρωτή, βαφτίστηκε και έμεινε για πολύ καιρό στην περιοχή της Δοβρουτσά. Πρώτα έζησε σε σπηλιές, δεν είχε τη συνήθεια να κηρύττει σε πόλεις όπως ο Απόστολος Παύλος», σημείωσε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος κήρυξε με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς μετέδωσε την πίστη με ανεπίσημο, προσωπικό, οικογενειακό τρόπο».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η προσκύνηση των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα από τους Ρουμάνους εντάθηκε από το 1996: «Το 1995, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας σημείωσε την ημέρα μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα με κόκκινο σταυρό στο ημερολόγιο της Εκκλησίας.
Το επόμενο έτος, το 1996, κατάφερα να πείσω τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο να φέρει για λίγες μέρες στο Ιάσιο την Τιμία κάρα του Αγίου Ανδρέα. Η μεταφορά της Τιμίας κάρας του Αγίου στη Ρουμανία ήταν συγκινητική και πανηγυρική. Τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο προσκυνητές ήρθαν στο Ιάσιο. Για λίγες μέρες μεταφέρθηκε την Τιμία κάρα στην περιοχή Γαλάτσι της Ρουμανίας. Η υποδοχή της Τιμίας κάρας του Αποστόλου είχε τεράστια απήχηση, και έχαιρε μεγάλης κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε έκρηξη ονομάτων Ανδρέα και Ανδρέια με πολλά υποκοριστικά.
Έτσι, σήμερα έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, πιο συγκεκριμένα 940.000 Ρουμάνους που φέρουν το όνομα του Αγίου».
Επίσης, ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξήγησε ότι στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την ενότητα της αποστολικής πίστης και την επομένη ημέρα την Εθνική Ενότητα των Ρουμάνων: «Το 2002 αποφασίστηκε από την Ιερά Σύνοδο η μνήμη του Αγίου να αποτελεί εθνική εκκλησιαστική εορτή.
Ως αποτέλεσμα, το 2008 και το 2011, το Πατριαρχείο Ρουμανίας ζήτησε από τις κρατικές αρχές, την Προεδρία της Ρουμανίας, το ρουμανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, η ημέρα μνήμης του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου να αποτελέσει αργία. Έτσι, με τον νόμο 147 της 23ης Ιουλίου 2012, η 30η Νοεμβρίου κηρύχθηκε αργία στην οποία δεν γίνεται καμία εργασία. Γι’ αυτό έγινε σύνδεση μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου, που είναι η Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας.
Πρώτα γιορτάζουμε την ενότητα της αποστολικής πίστης και την επόμενη ημέρα την Εθνική Ενότητα των Ρουμάνων».
Στο τέλος ο Πατριάρχης Ρουμανίας συνεχάρη όλους όσοι φέρουν το όνομα του Αγίου.
Το όνομα Ανδρέας και τα υποκοριστικά του
Στη ρουμανική γλώσσα, το όνομα Andrei (Ανδρέι) γνώριζε από τα παλιά και άλλες μορφές: Andruţa (Ανδρούτσα), Andreica (Ανδρέικα), κ.λπ. Μερικά από αυτά τα υποκοριστικά έχουν εξαλείψει με την πάροδο του χρόνου, και άλλα έχουν διατηρηθεί μόνο ως επώνυμα.
Τα πιο κοινά ονόματα είναι πλέον το Andrei (Ανδρέι) και Andreea (Ανδρέια), και συνολικά πάνω από 827.220 φέρουν αυτό το όνομα. Ωστόσο, μαζί με τα υπόλοιπα υποκοριστικά, ο αριθμός των ατόμων που εορτάζουν στις 30 Νοεμβρίου, είναι 940.000.
Στη Ρουμανία, ο Άγιος Ανδρέας χαίρει ιδιαίτερης τιμής, γιατί θεωρείται ο Απόστολος των Ρουμάνων ή ο Χριστιανός του ρουμανικού λαού, αποκαλούμενος και Πρωτόκλητος, καθώς ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον Χριστό να γίνει Απόστολος.
ope