Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μετέφερε στο λαό του Κιέβου ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ. Ο Θεοφιλέστατος Μιχαήλ τέλεσε Θεία Λειτουργία στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο την περασμένη Κυριακή 17 Οκτωβρίου.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Έξαρχος γνωστοποίησε την Πατριαρχική Εγκύκλιο για την Ημέρα των Αγίων Ιατρών, στην οποία ο Παναγιώτατος δηλώνει την στήριξή του στους ιατρούς και ευγνωμοσύνη για τη μάχη που δίνουν την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να καθιερωθεί η πλησιέστερη στην 17η και 18 Οκτωβρίου Κυριακή του κάθε έτους (Σύναξις των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού) ως ημέρα Σύναξης όλων των Αγίων Ιατρών και με αυτό τον τρόπο να εκτιμηθεί η ουσιαστική προσφορά της ιατρικής επιστήμης και των θεραπόντων της προς την ανθρωπότητα.

Αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

«Η πανδημία έφερεν εις την επιφάνειαν την εύθραυστον πλευράν της φύσεως του ανθρώπου, την ανισορροπίαν η οποία υπάρχει εις το φυσικόν περιβάλλον λόγω της πλεονεξίας μας, την διάσπασιν και διχόνοιαν που υπάρχει εις την ευρυτέραν κοινωνίαν, αλλά και τας εντάσεις εις τους κόλπους της Εκκλησίας. Μας ηνάγκασε να αναλογισθώμεν το πως βιούμεν την πίστιν μας ενώπιον της τραγικής απειλής του θανάτου, της απωλείας των ηγαπημένων μας και της μοναξιάς που ενυπάρχει εις την ασθένειαν και το πένθος. Μας ωδήγησεν εις το να αναζητήσωμεν, με την βοήθειαν και τη μεσιτείαν των Αγίων, την χάριν του Θεού της αγάπης. Συνάμα, η πανδημία έφερεν εις την επιφάνειαν την πραγματικήν έννοιαν της φιλανθρωπίας˙ την ανάγκην διά συσπείρωσιν και συντονισμόν όλων των φορέων της κοινωνίας˙ την απαραίτητον συνεργασίαν μεταξύ Εκκλησίας και ιατρικής επιστήμης. Εις την πανδημίαν ανεδείχθησαν λαμπραί προσωπικότητες εις τον ιατρονοσηλευτικόν χώρον, αίτινες ως οι Άγιοι, οι οποίοι εξήσκουν την ιατρικήν επιστήμην και παρείχον φροντίδα και συμπαράστασιν εις τους ασθενείς, προσέφερον τας υπηρεσίας των με αυτοθυσίαν και στοργήν, υπερβαίνοντες το ανθρώπινον μέτρον υπό δυσκόλους συνθήκας, διά να αντιμετωπισθούν αι πολυδιάστατοι συνέπειαι της υγειονομικής κρίσεως».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.