Γιορτάζει ο ναός «σήμα κατατεθέν» της Μυτιλήνης με τις απαραίτητες πολυδάπανες εργασίες συντήρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου να έχουν –επιτέλους– ξεκινήσει.

Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου θεράποντα ξεκινάνε αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου παραμονή της γιορτής στις 6 το απόγευμα οπότε και θα ψαλλεί αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός. Το πραγματικό όμως «θαύμα» ξεκίνησε εδώ και δυο περίπου μήνες όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες της συντήρησης του ναού – σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης.

Εργασίες δύσκολες αφού πραγματοποιούνται σε μεγάλο ύψος αλλά και που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό που όπως φαίνεται δεν υπάρχει. Για να εργαστούν στη συντήρηση του μνημείου προσήλθαν μόλις τέσσερα άτομα.

Παρά τούτο όμως οι εργασίες ξεκίνησαν. Πρώτα με το στήσιμο της σκαλωσιάς «μια απόλυτα ασφαλούς σκαλωσιάς» όπως λέει στο «Ν» ο Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης. Και ακολούθησε η έναρξη των εργασιών στη βόρεια όψη του Ναού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την καθαίρεση των κονιαμάτων με τα οποία συντηρήθηκε ο ναούς πριν 30 περίπου χρόνια και φυσικά η αποκατάσταση των όψεων τόσο στα λίθινα τμήματα όσο και στα περίτεχνα καλλιτεχνήματα στα αετώματα στα πάνω μέρη των όψεων. «Πρόκειται για εργασίες δύσκολες που θα κρατήσουν περί τα δυο χρόνια» λέει η υπεύθυνη συντηρήσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δέσποινα Πίτσιου.

Μιλώντας στο «Ν» ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού π. Αθανάσιος Γιουσμάς αναφέρθηκε στα προ 30ετίας έργα. «Μας είχαν πει, λέει πως μετά από χρόνια οι εργασίες συντήρησης θα έπρεπε να ξαναγίνουν. Ήρθε η ώρα τους». Ιδιαίτερη αναφορά ο π. Γιουσμάς έκανε και στην αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων της στέγης του Ναού. «Έργο απαραίτητο για να γλυτώσουμε τα νερά που το χειμώνα μπαίνουν μέσα στην Εκκλησιά» λέει.

Ας σημειωθεί ότι παράλληλα με τη συντήρηση των όψεων έχει δρομολογηθεί η επισκευή της στέγης του μνημείου και ιδιαίτερα του μεγάλου κεντρικού και των μικρότερων τρούλων.

Να θυμίσουμε ότι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεράποντα, το Σαββάτο 14 Μαΐου, από τις 7 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική θεία λειτουργία. Θεία λειτουργία με κτητορικό μνημόσυνο θα τελεσθεί και την Κυριακή 15 Μαΐου. Στη ναό του Αγίου Θεράποντα θα τεθεί για προσκύνηση λείψανο του Αγίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.