Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος σε επίσκεψη που πραγματοποίησε την Δευτέρα στο Μαυροβούνιο, δήλωσε πως Σέρβοι και Μαυροβούνιοι είναι ένα Έθνος παρότι χωρίστηκαν πολιτικά.

«Είμαστε ένα έθνος, αν και είμαστε χωρισμένοι, πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να είμαστε οι άνθρωποι που ο Θεός και η ιστορία μας περιμένουν», ανέφερε στον επίσημο ιστότοπο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο μαζί με τον Πατριάρχη Ιωάννη της Αντιόχειας, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα για πρώτη φορά. Οι δύο πατριάρχες, συνοδευόμενοι από τον Μαυροβούνιο επίσκοπο

Ο Ειρηναίος πιστός στην Μόσχα δήλωσε για το θέμα της Ουκρανίας ««Σήμερα, η Εκκλησία μας βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου πειρασμού. Ο πρώτος μας ιεράρχης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης (Βαρθολομαίος) υπέκυψε στον πειρασμό να λάβει μια απόφαση που μπορεί να καταστεί καταστροφική για την Εκκλησία, να κάνει κάτι, για το οποίο δεν έχει δικαίωμα, να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία και ακόμη να της δώσει αυτοκεφαλία»

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, ευχαρίστησε με επιστολή τον Ειρηναίο για την πρόσκληση στη λειτουργία, αλλά επαναλάμβανε ότι το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να απαιτεί «Συγνώμη» από τον Πατριάρχη Σερβίας.

«Σε μια επιστολή που απέστειλα ανέφερα ότι περιμένω από τον Ειρηναίο να αποσύρει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Μάρκοβιτς

Ο Σέρβος Πατριάρχης σε επίσκεψη του τον Ιούλιο, συνέκρινε τη μεταχείριση της Σερβικής Εκκλησίας και των Σέρβων στο Μαυροβούνιο όπως κυβέρνησαν οι Οθωμανοί το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι Σέρβοι αντιμετωπίζονται όπως τους Σέρβους της Κροατίας» , δηλαδή, ένα κρατικό φασιστικό κράτος που δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, αριστερούς και Ρομά.

Ο Μάρκοβιτς δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο Ειρηναίος είχε καταχραστεί τη φιλοξενία της χώρας του και έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.

Οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της χώρας και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί πολιτικά και τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι περισσότεροι Σέρβοι αντιτάχθηκαν στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου το 2006 μετά από δημοψήφισμα.

Η επίσκεψη έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, σε μια εξέλιξη όπου όλες οι εκκλησίες των Βαλκανίων εκτός της Σερβίας, κρατάνε μια στάση αναμονής.

Μάλιστα, πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στο Μαυροβούνιο, η κυβέρνηση της χώρας είχε διέρρευσε πληροφορίες (μέσω ΜΜΕ) που ανέφεραν ότι δεν θα επέτρεπαν την επίσκεψη σε έναν αριθμό με Σέρβων.

Τέλος η αντιπολίτευση της χώρας που αποτελείται από Σέρβους, ανέφεραν πως καλωσορίζουν τον Πατριάρχη αφού δεν το έπραξε η ίδια κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας ανοίγει τον δρόμο αντίστοιχα για αυτή του Μαυροβουνίου η οποία αυτή την στιγμή είναι κάτω από τον επιρροή της Σερβικής Εκκλησίας.

από viadiplomacy.gr

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 2 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.