Για όγδοη συνεχή χρονιά λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχει υποστεί ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Ναυπλίου, οι ακολουθίες για την εορτή του Αγίου έγιναν στον ιερό Ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου στο παλιό Ναύπλιο.

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εορτή του Αγίου για να τιμήσουν τον Άγιο.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου
Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδο του , ο ναός μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της πόλης στο λιμάνι το 1713, μετά από επιθυμία του προβλέπτη του Ενετικού στόλου Αυγουστίνου Σαγρέδου. Επέλεξε αυτό το σημείο εκτός των τειχών της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στους ναυτικούς.

Ο σημερινός ναός, πάντως, που ανήκει στον τύπο της βασιλικής με επίπεδη οροφή (τη γνωστή ουρανία), είναι του 1836 και εντός μπορούσε να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα.

Από την εσωτερική διακόσμηση του φωτεινού αυτού ναού, διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος, ο κεντρικός (ρωσικής τέχνης) πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του γνωστού ταλαντούχου αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Ιωάννου Δημάδη. Η πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια αποτελούν νεότερες προσθήκες.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους τρεις Ιεράρχες.

Ο Λιμενάρχης και το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ναυπλίου κάθε χρόνο διοργανώνουν τις εκδηλώσεις εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών, του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, στο Ναύπλιο στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.