ΚΥΣΕΑ – Στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκριθεί η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία η οποία αφορά αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ελλάδας προκειμένου να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για τον απόπλου της φρεγάτας του Στόλου.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λύσει κάβους από το Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και να βάλει πλώρη προς το Σουέζ ώστε να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και μαζί με την υπόλοιπη αρμάδα της Επιχείρησης να αναλάβει δράση.

Ο ρόλος της ξεκάθαρος: η προστασία των εμπορικών πλοίων τα οποία κινούνται στην περιοχή απέναντι στην απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των drones τα οποία εκτοξεύουν οι Χούθι της Υεμένης. Κι αυτό την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών, παρά την ασπίδα προστασίας που έχουν υψώσει τα Συμμαχικά πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εκτός από την Ελληνική φρεγάτα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πλοία τα οποία θα συμμετέχουν στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ώστε όταν δοθεί η σχετική διαταγή να κινηθούν μαζί προς την περιοχή ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr και τα τέσσερα πολεμικά πλοία θα πλέουν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ θα μπορούν να κινούνται και σε ζεύγη με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να συνεργάζεται με τη γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».

Την εν πλω διοίκηση αναλαμβάνει το πανίσχυρο Ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio» ενώ το τέταρτο πλοίο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα είναι η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen». Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το χερσαίο Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στη Λάρισα με επικεφαλής Αξιωματικό τον Έλληνα Υποναύαρχο Γρυπάρη.

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία όπως ήδη είχε αποκαλύψει το Οnalert.gr οι εν πλω τελικές δοκιμές της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» οι οποίες περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».

Όλα τα συστήματα του πλοίου ανταποκρίθηκαν πλήρως στους εξονυχιστικούς ελέγχους με έμφαση στα συστήματα αεράμυνας είτε αυτά αφορούν τους αισθητήρες του πλοίου, είτε στον οπλισμό με επίκεντρο τα δύο εγγύς προστασίας CIWS Phalanx αλλά και τους εκτοξευτές πυραύλων ESSM.

Επιπλέον δοκιμάστηκαν τα anti-drone ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών τα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο πλοίο με στόχο την επιπλέον θωράκιση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» θα διαρκέσει τρεις μήνες και εάν χρειαστεί το πλοίο θα αντικατασταθεί από άλλη φρεγάτα του Στόλου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.