Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Σώτος Χατζηπροκοπίου», στο Τσέρι,, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων τόνισε: “Δεν θέλουμε να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενες έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν τη ουσία νεκρά κράτη”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στο Στρατόπεδο συνοδεύτηκε από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μάριο Πελεκάνο και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Μιλώντας στους εθνοφρουρούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλω εκ μέρους της Πολιτείας να εκφράσω τα θερμότερα των αισθημάτων μου προς τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά, προς όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν την Εθνική Φρουρά, να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες στους άνδρες και γυναίκες που παρευρίσκονται και την ίδια ώρα τα θερμά συγχαρητήρια μου για το έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά μέσα από ορθούς σχεδιασμούς ώστε να ενισχυθεί η αποτρεπτική δύναμη και η προάσπιση της πατρίδας μας.

Τούτες τις μέρες, δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες του τι ο όποιος θεωρεί τον εαυτό του ισχυρό θέλει να επιβάλει. Βιώνουμε πρωτόγνωρες πραγματικά συνθήκες ύστερα από 60 τόσα χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη. Γνωρίζοντας νοοτροπίες που προσομοιάζουν μεταξύ του εισβολέα και των σημερινών καταστροφικών γεγονότων που μαρτυρούμε, είναι η θέση μας πως η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί παρά να ενισχύεται αμυντικά κατά τρόπο που να προασπίζει αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Την ίδια ώρα δεν παραλείπουμε να εμμένουμε πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών της εισβολής του 1974 είναι η υλοποίηση των αναρίθμητων ψηφισμάτων των ΗΕ αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό μπορεί μόνο μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο που θα σέβεται τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ μέλος της οποίας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Άκουγα χθες τον Τούρκο Πρόεδρο να λέει ότι επιδιώκει ειρήνη στην περιοχή και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αν αυτή όντως είναι η επιθυμία του έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι ο διάλογος αλλά και οι θετικές εισηγήσεις μας που δεν παραγνωρίζουν ούτε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων αλλά εξίσου και των Ελληνοκυπρίων, είναι δεδομένες. Έχουμε αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πως εννοούμε τα όσα λέμε αρκεί να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα του κράτους, η ανεξαρτησία του και η κατάργηση των όποιων αναχρονιστικών εγγυήσεων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στις παράλογες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που στόχο έχουν τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τολμηρά βήματα, αρκεί τα τολμηρά βήματα να μην είναι εις βάρος ούτε της ελληνοκυπριακής ούτε της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ανησυχίες έχουν και οι δύο κοινότητες. Μπορεί εύκολα να ξεπεραστούν αν επιτέλους η Τουρκία κατανοήσει ότι έφτασε η στιγμή να τερματίσει οριστικά τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους, μέλος των ΗΕ και της ΕΕ.

Θέλω να σας ευχηθώ από τα βάθη της ψυχής μου Καλή Ανάσταση σε εσάς προσωπικά, στις οικογένειες σας, αλλά Καλή Ανάσταση και στην πατρίδα μας».

Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ για το Κυπριακό είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν η πλευρά μας με δεδομένη τη βούληση της για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένει από κάποιον να δώσει το σήμα για έναρξη μιας νέας διαδικασίας υπό τη σκιά και διεθνών εξελίξεων όπως το Ουκρανικό, είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε εκκρεμούντα προβλήματα, που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου, να επιλυθούν.

Είναι καλά γνωστό ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτές οι πηγές ενέργειας προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατολική Μεσόγειο είτε από τα ισραηλινά, τα αιγυπτιακά είτε από τα κυπριακά κοιτάσματα. Και όχι μόνο, διότι μπορεί οι αγωγοί να βοηθήσουν, ώστε να έχουμε και από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Συνεπώς, είναι η ευκαιρία, εάν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χθες για λόγους εντυπώσεων, και μακάρι να διαψευστώ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Και ήταν η πρόθεση μου πέραν των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να εισηγηθώ την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας και από πλευράς ΕΕ προ του πολέμου.

Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ, οι οποίες διεμήνυσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να οριοθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

Δεύτερο, τα τετελεσμένα να αρθούν, οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση και τρίτο, υπάρχουν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών που δίνουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία, δηλαδή των δύο χωριστών κρατών, αλλά της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους, την ανεξαρτησία του κράτους ή την απεξάρτηση από εγγυήσεις και, συνεπώς, την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών.

Δεν θέλουμε να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενες έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν τη ουσία νεκρά κράτη.

Είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Αν το συνειδητοποιήσει αυτό η Τουρκία αίρονται πολλά των προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, όπως ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, θεώρηση διαβατηρίων, πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρόοδος στα θέματα ενέργειας, πρόοδος στα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος απάντησε «δυστυχώς, όχι. Αντίθετα, αυτό που έχει διαμηνυθεί σε εμάς, παρά τα όσα χθες είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει από πλευράς τους πρόθεση να αναληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, χώρες του Αραβικού Κόλπου και προσπάθειας της για να περάσουν αγωγοί μέσω κατεχομένων, και ερωτηθείς αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα υλοποιηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε εδώ ακριβώς δείχνουν και το μέγεθος μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα.

Η τυχόν βελτίωση σχέσεων είτε με Ισραήλ είτε με Αίγυπτο, εάν και εφόσον επιτευχθεί, αποτρέπει από μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς αν το θέμα της πρωτοβουλίας στην οποία αναφέρθηκε σε σχέση με την ΕΕ θα τεθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «το είχα υπόψη μου για το Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου ήταν εγγεγραμμένο το θέμα, αλλά μετά τα γεγονότα ανατράπηκαν οι προτεραιότητες δυστυχώς.

Όμως, έχω ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Ζοζέπ Μπορέλ όσο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και την κα Νιούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.