Η ύπαρξη ενός «κρυμμένου» κοιμητηρίου στην Κυπερούντα της Κύπρου, όπου θάβονταν άτομα με φυματίωση, ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα. Μάλιστα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Τρισάγιο για τα θύματα της ασθένειας.

Σήμερα, στα πλαίσια της διεθνούς μέρας κατά της φυματίωσης, που είναι η 24η Μαρτιου , πραγματοποιήθηκε το πρώτο Μνημόσυνο στην εκκλησία Αγίου Αρσένιου στην Κυπερούντα, για όλους τους φυματικούς που έχασαν τη ζωή τους λόγω της Πανδημίας και τους έθαβαν στο κοιμητήριο που βλέπετε, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο.
Το κοιμητήριο ήταν μακριά από το σανατόριο Κυπερούντας, κρυμμένο καλά μέσα στο δάσος, στην περιοχή του Καρβουνά, μακριά από περίεργα ματιά.
Εδώ έθαψαν αρκετές δεκάδες άτομα, τα οποία εγκαταλείπονταν από τους συγγενείς τους. Τους άλλαζαν μέχρι και το όνομά τους, για να μη στιγματίζεται η υπόλοιπη οικογένεια.
Να πούμε ότι οι οικογένειές τους, τους εγκατέλειπαν και για αυτό αναγκάστηκε το σανατόριο επί Αγγλοκρατίας να φτιάξει το κρυφό κοιμητήριο.
Σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Διευθυντή του Νοσοκομείου Κυπερούντας, αλλά και των κοινοτήτων Κυπερούντας και Αμίαντου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Μνημόσυνο των θυμάτων της φυματίωσης και ακολούθησε τρισάγιο στον χώρο του κοιμητηρίου.
Παρόν ήταν ο γιατρός Μιχάλης Βονιάτης, πρώην γιατρός του νοσοκομείου Κυπερούντας και ο Σταύρος Ολύμπιος εκ μέρους της Μητρόπολης Λεμεσού, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής μου στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού.
Ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπερούντας Μαρίνος Λεμεσιος
Ο βουλευτής Κώστας Κώστα και οι φίλοι κοινοταρχες Κυπερούντας και αμιάντου
Τελικά, μήπως η ιστορία επαναλαμβάνετε, αφού και τώρα με το covid οι άνθρωποι μας φεύγουν μόνοι τους και δεν μπορείς ούτε να τους κλάψεις, ούτε να τους αγκαλιάσεις, ούτε να τους κρατήσεις το χέρι;
Κοινότητα Κυπερούντας Άγιος Αρσένιος Κυπερούντας Νοσοκομείο Τροόδους

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.