Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εισηγητής ήταν ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, με συνομιλητές τον Βασίλειο Μακρίδη (Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, Πανεπιστήμιο Erfurt, Γερμανία), τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου (Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη», Αναπληρωτή Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκοντα στο ΕΑΠ) και την Θεοδότα Νάντσου (Επικεφαλής Πολιτικής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση – WWF Greece), ενώ ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον αναπληρωτή διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Νικόλαο Ασπρούλη.
Ήταν η τέταρτη από τις διαδικτυακές εκδηλώσεις του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Η συζήτηση βασίστηκε στο κείμενο «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην ομιλία του ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε εν τάχει στην προϊστορία του κειμένου, που προέκυψε ως αιτούμενο της Πανορθόδοξου Συνόδου της Κρήτης του 2016, και αποτέλεσε καρπό της εργασίας επιστημονικής επιτροπής διορισμένης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη συνέχεια εστίασε στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία του κορωνοϊού για τη σχέση επιστήμης και πίστης αλλά και στην επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει την Εκκλησία απέναντι στα κοινωνικά θέματα, λόγω της έμφασης που δίδεται συχνά στην πνευματικότητα και σε μια εξω-ιστορική θεώρηση, σημειώνοντας την επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποσαφηνισμένου ορθόδοξου κοινωνικού ήθους, το οποίο να απαντά στις τρέχουσες μεγάλες προκλήσεις. Όπως τόνισε ο ομιλητής, αυτή η επιφυλακτική στάση βρίσκεται στον αντίποδα της παράδοσης των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι πάντοτε ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων της εποχής τους. Ο π. Ιωάννης κλείνοντας την ομιλία του έκανε ειδική αναφορά σε δύο καίριες πτυχές του κειμένου: την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προκλήσεις τις οποίες μεταξύ άλλων συζητά το κείμενο και οι οποίες απειλούν την κοινωνική συνοχή και την ύπαρξη του ίδιου του πλανήτη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.