Τη μνήμη του Αγίου Θεοκλήτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας τίμησε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 η Εκκλησία μας και το Καστόρι εόρτασε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον φερώνυμο περικαλλή Ενοριακό Ναό, τελέσθηκαν ο όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας.

Πριν την ολοκλήρωση της πανηγυρικής λατρευτικής σύναξης, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα τιονίζοντας ότι η συγκεκριμένα ημέρα συνοδεύεται από τρεις χαρές. Η πρώτη αφορά την εορτή του Αγίου Θεοκλήτου, που καταγόταν από τη Δημητσάνα, όπως και άλλοι δύο μεταγενέστεροι Επίσκοποι Λακεδαιμονίας, που πρόσφατα αγιοκατατάχθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο: ο Άγιος Γρηγόριος Δέρκων ο από Λακεδαιμονίας και ο εθνοϊερομάρτυρας Ανανίας Λαμπάρδης.

Η δεύτερη χαρά έχει να κάνει με την παραχώρηση στην Ενορία Καστορείου, από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, μίας ανακαινισμένης οικίας έναντι του Καθεδρικού Ναού, την οποία είχε κληροδοτήσει στη Μονή ένας ευσεβής χριστιανός που καταγόταν από την περιοχή. Η Ιερά Μονη Σίμωνος Πέτρας αδυνατούσε να φροντισει το κτίριο και για το λόγο αυτό το παραχώρησε στην Ενορία, που μπορεί πλέον να το αξιοποιήσει επ’ ωφελεία των κατοίκων και κυρίως των νέων της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Ηγούμενο και το Μοναστηριακό Συμβούλιο.

Η τρίτη χαρά είχε να κάνει με την χειροθεσία σε Αναγνώστη ενός ευσεβή νέου από τα Περιβόλια, του μαθητή Λυκείου Κωνσταντίνου Σμυρνιού. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νέο Αναγνώστη να έχει την ευλογία του Αγίου Θεοκλήτου στη ζωή του και να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο ζήλο στον δρόμο της αρετής και της μάθησης.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του γραφικού αυτού χωριού του Ταϋγέτου.

Στη συνέχεια, οι επίσημοι μετέβησαν στον Καραβά, όπου τελέσθηκε από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των δώδεκα αδικοχαμένων στρατιωτών, οι οποίοι πριν πενήντα χρόνια σκοτώθηκαν σε τραγικό δυστύχημα στην παλαιά Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης, όταν στρατιωτικό όχημα του ΚΕΕΜ εξετράπη της πορείας του. Οι οπλίτες ήταν μέλη της στρατιωτικής μπάντας και του αγήματος που θα απέδιδε τιμές, ανήμερα της εορτής του Αγίου Θεοκλήτου, στο Καστόρι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.