Την ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας εορτάζει η Αγία Εκκλήσια σήμερα 11 Ιουνίου.

Κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας είχαν συνταχθεί δύο τόμοι όπου τέθηκαν στην Λάρνακα της Αγίας. Ο ένας τόμος ήταν ο όρος της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκηδόνα το 451 και αφορούσε το Χριστολογικό δόγμα και ο άλλος τόμος εμπεριείχε τις απόψεις των Μονοφυσιτών.
Η έριδα λύθηκε με το άνοιγμα της λάρνακας της Αγίας Ευφημίας όταν βρέθηκε ο τόμος των Μονοφυσιτών στα πόδια της Αγίας ενώ ο όρος της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου ήταν στο στήθος της. Η ανάμνηση του θαύματος αυτού εορτάζεται σήμερα από την Εκκλησία μας και ιδιαίτερα εορτάζεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου τίθεται προς προσκύνηση το αδιάφθορο Ιερό Λείψανο της Αγίας Ευφημίας.

To Ιερό Λείψανο της Αγίας Ευφημίας μεταφέρθηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων μετά την άλωση της Πόλης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Παμμακάριστου μέχρι και την οριστική μεταφορά του στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όταν μεταφέρθηκε και η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Ιερό Σκήνωμα εκτίθεται στο κέντρο του Πατριαρχικού Ναού τόσο κατά την ανάμνηση του θαύματος της Αγίας στις 11 Ιουλίου όσο και κατά την ημέρα Μαρτυρίου της στις 16 Σεπτεμβρίου και οι πιστοί συρρέουν στον Ναό για να το προσκυνήσουν.

To απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος:

Βίος Αγίας Ευφημίας:
Η Αγία και Μεγαλομάρτυς Ευφημία παιδιόθεν ήταν πολύ ευσεβής, λόγω της ορθής και συγκροτημένης ανατροφής που της είχαν δώσει οι γονείς της.

Αγάπησε με μεγάλη θέρμη και αυθεντική αφοσίωση το Χριστό, κάνοντας πράξη στη ζωή της τα λόγια του ιερού Ευαγγελίου που είχε διδαχθεί. Φρόντιζε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο, ακόμα πολλές φορές και εις βάρος της υγείας της.

Προδόθηκε από φθόνο, για τη χριστιανική της ιδιότητα, γι’ αυτό και οδηγήθηκε ενώπιον του Διοικητή της πόλης, όπου ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό και γι` αυτό υπέστη άγρια βασανιστήρια.

Το θαυμαστό τέλος της Μαγαλομάρτυρος Ευφημίας επήλθε, αφού προηγουμένως ρίχτηκε στα άγρια θηρία που την κατασπάραξαν, παραδίδοντας έτσι την ψυχή της στο Βασιλέα Χριστό.

Επιπρόσθετα, με το μαρτύριο της αγίας Ευφημίας επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά η προσφορά και ο δυναμισμός των χριστιανών γυναικών, οι οποίες, με τη χάρη του Θεού, βρίσκουν το ψυχικό σθένος και τη θαρραλέα υπομονή για χάρη της αγάπης του Χριστού και τη διαφύλαξη της παρακαταθήκης της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ακόμη, η σημερινή εορτή μας καλεί να προσευχηθούμε για όλες τις γυναίκες του κόσμου που θυσιάζονται καθημερινά, για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.