Το ΙΕΘΠ δεν είναι δυνατόν να σιωπήσει στην επιχειρούμενη από την ηγεσία της Τουρκίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, θαύμα του οικουμενικού πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής, χτίστηκε ως χριστιανικός ναός, και μόνο.

«Κρίμασιν οις Κύριος οίδε» κατελήφθη με την άλωση της Πόλεως από τους Οθωμανούς το 1453, επί Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο για λόγους διεθνούς πολιτικής και το 1985, επιπλέον, εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Τυχόν μετατροπή της τζαμί θα εγείρει όλο τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία θα δεχθεί βαρύτατες κατηγορίες, γιατί, αρχομένου του 21ου αιώνος, δεν σέβεται την πολιτιστική ουδετερότητα και πολλαπλότητα και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του θρησκευτικού φανατισμού.

Ως εάν τα ιστορικά και περικαλλή, μοναδικής αρχιτεκτονικής και παγκοσμίου κληρονομιάς σεβάσμια οθωμανικά τεμένη να είναι ουτιδανούς αξίας έναντι της Αγίας Σοφίας, εις δόξαν του inferiority complex.

Επιπλέον θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τα χριστιανικά κράτη και πρωτίστως με την ΕΕ και δη και την Ελλάδα, στα πλαίσια τις επιδιωκωμένης πολιτικής καλής γειτονίας.

Το ίδρυμα συμμερίζεται τη θλίψη και την αγωνία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος με πόνο ψυχής δήλωσε «..αντί μία κληρονομιά 1500 χρόνων να μας ενώνει, μας διαιρεί», όπως και την επί του θέματος στάση της Unesco.

Ευχόμεθα να πρυτανεύσει η σύνεση, η πολιτική ωριμότητα και ο σεβασμός στις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες και στον θρησκευτικό πλουραλισμό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.