ΛΑΚΩΝΙΑ. Το έτος 1959, ο Ναυτικός Αντώνιος Καραστατήρης από το Λάχι Νεαπόλεως μίλησε στον Συκιώτη Ιερέα π. Δημήτριο Αναστασάκη περί του Αγίου Νεκταρίου και των θαυμάτων Του. Του έδωσε μάλιστα το βιβλίο του Μακαριστού Μητροπολίτου Παραμυθίας κυρού Τίτου, με τη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου.

Κατά την Εορτή του Αγίου ομίλησε στους ενορίτες του στον Άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας και τους υπέδειξε να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, αλλ’ αυτοί δεν ηθέλησαν. (Η αγιοποίησις του δεν είχε γίνει ακόμη). Αργότερα ο πατήρ Δημήτριος αρρώστησε από τη καρδιά του, πήρε την σύνταξίν του και επέστρεψε στο χωριό του την Συκιά. Τότε ομίλησε στον εφημέριο της Συκέας π. Χαράλαμπο Τσάκωνα δια την ζωή του Αγίου Νεκταρίου και ο πατέρας Χαράλαμπος πίστεψε στον Άγιο. Στην εορτή του ετέλεσε Λειτουργία και παρά το εργάσιμο της ημέρας η Εκκλησία ήταν κατάμεστος.

Σε λίγο χρονικό διάστημα ο Άγιος έγινε γνωστός, αφού ο π. Χαράλαμπος ομιλούσε γι’ Αυτόν, έδιδε εικόνες Του και διάβαζαν οι Συκιώτες το περιοδικό «Η Αγία Μαρίνα» που έγραφε για τα θαύματα του Αγίου. Ένα Ιερό Προσκυνητάριο στην είσοδο του χωριού που ανήγειρε ο θεραπευθείς από τον Άγιο Νεκτάριον π. Δημήτριος, έγινε η άλλη πηγή «Σιλωάμ». Πολλοί Συκιώτες και άλλοι εθεραπεύθησαν με το λάδι της κανδήλας του Ιερού αυτού προσκυνηταρίου του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ορισμένα από τα θαύματα αυτά έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο του αειμνήστου Δημ. Παναγοπούλου «Ουδέν ανίατον διά τον Άγιον Νεκτάριον». Τότε άρχισαν να σκέπτονται για την ανέγερσιν Ιερού Ναού. Το έτος 1962 ο εκ Πακίων – Μολάων Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου, Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Ζερβάκος, έφερε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου από την Ιερά Μονή του Αγίου στην Αίγινα, συνοδευόμενο με δωρητήριο έγγραφο του τότε Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Προκοπίου και της Ηγουμένης Ευνίκης Μοναχής.

Ο πατήρ Φιλόθεος, ο οποίος ήταν μαθητής και φίλος του Αγίου, προσέφερε πρώτος την συνδρομή του για τον νέο Ναό και στη συνέχεια προσέφεραν όλοι οι Συκιώτες από το περίσσευμα και το υστέρημά τους.

Ο Συκιώτης εφημέριος Μονεμβασίας, αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δεσποινάκης προσέφερε το οικόπεδο, ο Μηχανικός Λεωνίδας Παπαδάκος ανέλαβε δωρεάν τα σχέδια και όταν εδόθη το σύνθημα ότι όλα είναι έτοιμα και μόνον χρήματα χρειάζονται, είναι εκτός πάσης περιγραφής το τι έκαμε ο κόσμος του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όλοι έδωσαν το παρόν με χρήματα, λάδι κ.λ.π.

Ο θεμέλιος λίθος ετοποθετήθη την 14η Οκτωβρίου 1962 και επερατώθη την 31η Αυγούστου 1963. Τα δε εγκαίνια έγιναν υπό του Αοιδίμου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης Κυρού Κυπριανού την 29ην Σεπτεμβρίου 1963. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ανηγέρθησαν ξενώνες και το έτος 1973, επί Αρχιερατείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κυρού Ιεροθέου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου από εξωκκλήσιον της ενορίας Συκέας έγινε Ιερόν Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και διοικείται από επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια που προεδρεύει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Ιερός Ναός αγιογραφήθηκε, ανηγέρθησαν παρεκκλήσιο, κωδωνοστάσιο, πρόναοι, αίθουσα τελετών και όλο το οικοδόμημα επενδύθηκε με πέτρα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παροχή βοηθημάτων σε φοιτητές προερχομένους από την Συκέα και από όλη την Λακωνία και ενισχύεται το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ακόμη δε, ενισχύονται φιλανθρωπικά και εκπολιτιστικά έργα της Συκέας.

Το Ιερόν Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου εορτάζει την 9η Νοεμβρίου που είναι και η κυριώνυμος εορτή του Αγίου και την 2α προς 3η Σεπτεμβρίου με αγρυπνία όπου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την επέτειον της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

Πρώτος Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος, ο πολύ κοπιάσας για την ανέγερσιν του Ιερού Προσκυνήματος και εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, σήμερα υπηρετών, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Τσάκωνας.

Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος από το έτος 1979, είναι ο Συκιώτης Ιερέας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Η. Βαρράς.

Η Θεία Λειτουργία (τηρουμένων των μέτρων για τον κορωνοϊό) τελείται κατά τας ημέρας Τετάρτη και Σάββατο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Κάθε Τετάρτη μετά τη Θεία Λειτουργία τελείται η Ιερά Παράκληση εις τον Άγιον Νεκτάριον.

Τα τηλέφωνα του Ιερού προσκυνήματος είναι: 27320 – 71206, 27320 – 71220 και κινητό: 6944593032.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.