Στο Επισκοπείο της ιστορικής αποστολικής πόλεως της Λητής, της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, έλαβε χώρα το Δ.Σ. του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, ημέρα μνήμης της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω.

Νωρίτερα, στο περικαλλές ανακαινισθέν Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα. Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε και Ιερό Μνημόσυνο για όλα τα Μέλη και τους Φίλους του Ιδρύματος, Αρχιερείς, Ιερείς και Λαϊκούς, οι οποίοι αναπαύονται εν χώρα ζώντων.

Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923-2023), με αφορμή, μάλιστα, και το γεγονός των 30 χρόνων λειτουργίας και δράσεως του ΙΕΘΠ. Από την εν λόγω εκδήλωση εξεδόθη σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ με θέμα: «Οι βεβηλώσεις Ιερών Τόπων και Ιερών Βιβλίων στην Τουρκία και στην Ευρώπη».

Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. ήταν:

* Παρουσίαση επιστημονικής ανακοίνωσης – ιστορικό συνοπτικό της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής.

* Ανακοίνωση εκδόσεων μνήμης Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, στη σειρά εκδόσεων του ΙΕΘΠ, α. τυπωμένου τεύχους με τίτλο, « Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς, Τσέλιε Σερβίας (1894-1979) – Αποσπάσματα μέσα από τα έργα του» και β. υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο, «Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς, Τσέλιε Σερβίας (1894-1979). Ο φιλόσοφος, ο θεολόγος, ο ιστορικός, ο άνθρωπος, ο ασκητής, ο άγιος, μέσα από την αγία βιωτή του και το συγγραφικό έργο του».

* Επίσημη επίδοση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, από Μέλη του ΙΕΘΠ, των εκδοθέντων πρακτικών διαδικτυακής εκδήλωσης και του Διεθνούς Περιοδικού Singilogos, όργανο του Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου, για την 15ετή αρχιεπισκοπεία του (2008-2023).

* Σημαντική και ουσιαστική, ηθική και υλική, συμβολή του ΙΕΘΠ στην ίδρυση του πομακικού νηπιαγωγείου Σιδηροχωρίου Έβρου.

* Ομόφωνη εκλογή στην τάξη των Επιτίμων Μελών του ΙΕΘΠ των, α. Γεωργίου Καλαντζή, Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, για την πρωτοβουλία ιδρύσεως του πομακικού νηπιαγωγείου στο Σιδηροχώρι του Έβρου, β. Δρ. Milovan Stanisic, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Singidunum και Sinergija Βελιγραδίου και Βοσνίας αντίστοιχα, για την αδελφοποίηση του ΙΕΘΠ με το «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Sinergija Βοσνίας». / Ομόφωνη εκλογή στην τάξη των Τακτικών Μελών του ΙΕΘΠ των, α. Μαριάννας – Μαρίας Βαραδίνη, Δικηγόρου, β. Πρωτοπρεσβυτέρου Εμμανουήλ Κυρκώστα, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά και γ. Μιχαήλ Γκανή, Ιχθυοτρόφου.

* Ευχές ηρεμίας και ησυχίας για τα 50 χρόνια αρχιερατείας του παραιτηθέντος, λόγω γήρατος, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και θερμές συγχαρητήριες ευχές στον νεοεκλεγέντα Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο.

* Πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου έργου – συλλογικού λευκώματος, από τον Πρόεδρο του «Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού» κ. Σταύρου Πανουσοπούλου, με τίτλο «Σμύρνη, ούτε είδες ούτε θα ματαδείς ένα τέτοιο θάμα», με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την κορύφωση της μικρασιατικής καταστροφής.

Τέλος, η πρόταση τού, τιμής ένεκεν, προεδρεύοντος του Δ.Σ. και οικοδεσπότου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, να λαμβάνουν χώρα οι εργασίες του ΙΕΘΠ στο Επισκοπείο της Λητής, κάθε 21η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του συντοπίτου του, Οσίου Χριστούλου του εν Πάτμω, έγινε ομοφώνως δεκτή και ανανεώθηκε το ραντεβού με τον Επίσκοπο της τοπικής αποστολικής Εκκλησίας, τον Οκτώβριο του 2024.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.