Την εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και αυτήν της Συνάξεως των Αγίων Ενδόξων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, πανηγύρισε κατά το τριήμερο 7-8 & 9 Σεπτεμβρίου 2022, ο ιστορικός ενοριακός Ιερός Ναός της Παναγούδας – Παναγίας Γοργοϋπηκόου, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο Ιερός Ναός της Παναγουδας, ως ιστορική συνέχεια καθολικού σπουδαίας Ιεράς Μονής του 13ου αιώνα της Συμβασιλεύουσας, είναι αφιερωμένος από τότε στη Γέννηση της Παναγίας (η κτηριακή μορφή έχει αλλάξει λόγω καταστροφών), ενώ φυλάσσει τμήματα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ενδόξων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, καθώς και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου του 16ου αιώνα, την οποία και εορτάζει ως δεύτερο σπουδαίο πανηγύρι σύμπασα η Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου.

Η Γέννηση της Θεοτόκου έδωσε χαρά σ’ όλο τον κόσμο, γιατί όπως ο αυγερινός προμηνύει τον ερχομό του ηλίου, έτσι και η Γέννησή Της προεμήνυσε την Γέννηση του Χριστού, που είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης. Η γέννηση της Παναγίας σήμανε τη βέβαιη ελπίδα της απελευθερώσεως των ανθρώπων από τα δεσμά της αμαρτίας και την αιώνια καταδίκη. Αυτό το πολυσήμαντο γεγονός οφείλουμε με χαρά να γιορτάζουμε με πνεύμα μαθητείας να το μελετάμε, για να έχουμε ωφέλεια πνευματική.

Κατά το εορταστικό πρόγραμμα του τριημέρου, τελέστηκαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική και λειτουργική τάξη όλες οι Ιερές Ακολουθίες. Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, ενώ την Κυριώνυμο, τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης.

Στο τέλος της Ιεράς Πανηγύρεως, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για τις ευεργεσίες που έχει και ο ίδιος λάβει από την φιλόστοργη και πατρική καρδιά του Παναγιωτάτου, όπως όλοι όσοι προστρέχοντας προς τον Ιεράρχη αυτόν της Εκκλησίας μας, έχουν λάβει διαχρονικά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.