Τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Εξοχ. κ. Joe Biden, Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και λόγω του γεγονότος ότι τους δύο ηγέτες συνδέει μία μακροχρόνια προσωπική φιλία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινή ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη εν όψει και της προσεχούς συναντήσεως COP26 στη Γλασκώβη, αλλά και η θλιβερή εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στον κόσμο και η ευθύνη των πλουσιοτέρων χωρών για την εξασφάλιση των αναγκαίων εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την άδικη παύση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι η επαναλειτουργία της εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Ακόμη, ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του στη Ρώμη και τη συνάντηση που θα έχει με την Α. Αγιότητα τον Πάπα, του οποίου εξήρε την στοργή για τους ενδεείς και εμπερίστατους λαούς και το ζωηρό ενδιαφέρον του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, επαίνεσε δε τη φιλία και την συνεργασία Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Ο Πρόεδρος Biden δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τριακοστή επέτειο της Πατριαρχίας του.

Στην ανακοίνωση του το Φανάρι για την συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Πρέσβη της Τουρκίας, αναφέρει:

Τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη σύντομη αδιαθεσία του, παρακάθησε σε επίσημο πρόγευμα στην Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα, στο τέλος του οποίου αντηλλάγησαν θερμοί χαιρετισμοί μεταξύ του Πρέσβεως Εξοχωτάτου κ. Murat Mercan και του Πατριάρχου.

Στη συνέχεια η Α.Θ.Παναγιότης απηύθυνε διαδικτυακό Μήνυμα στα εγκαίνια εκθέσεως στο Μουσείο της Βίβλου, στα οποία παρέστησαν μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης με τους Σεβασμιωτάτους, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αλέξανδρο Καρλούτσο, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τους δέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Υπουργός, Εξοχώτατος κ. Anthony Blinken. Στη συζήτηση εθίγησαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, του φυσικού περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης, όπως ήταν φυσικό, και θέματα της ζωής και της δράσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κυρίως στον τομέα της οικολογίας και των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων, οι οποίοι, εκτός άλλων, συμβάλλουν και στην προαγωγή και εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.