Στις 14 Μαΐου τιμάται με μεγαλοπρέπεια στη μυροβόλο Χίο η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου. Μάρτυς της χριστιανικής πίστης στο ευλογημένο νησί, που έβαψε με το αίμα και τον ιδρώτα του τη χιακή γη.

Καταγόταν από αρχοντική αλλά ειδωλολατρική οικογένεια της Αλεξάνδρειας και υπηρετούσε ως αξιωματικός στο ρωμαϊκό στόλο. Όταν το πλοίο του αγκυροβόλησε στη Χίο, ήρθε σε επικοινωνία με τους χριστιανούς του νησιού και βαπτίστηκε χριστιανός. Η καταγγελία του γεγονότος στο ναύαρχο Νουμέριο, τον οδήγησε στη φυλακή, όπου υπέστη φριχτά βασανιστήρια. Ακόμη και ο ίδιος του ο πατέρας κατά την επίσκεψή του στη φυλακή αφού τον ικέτευσε χωρίς αποτέλεσμα να θυσιάσει στα είδωλα και να εγκαταλείψει τον χριστιανισμό, ζήτησε τον ανηλεή βασανισμό του! Τότε δόθηκε εντολή να προσδεθεί σε άρμα και να συρθεί από την πόλη της Χίου ως το Νεοχώρι. Ο αιμόφυρτος και βαριά τραυματισμένος Ισίδωρος υπέστη το μαρτύριό του χωρίς να χάσει την πίστη του και αποκεφαλίστηκε. Το μαρτύριό του έλαβε χώρα στις 14 Μαΐου 250 μ. Χ..

H παράδοση συνδέει το μαρτύριο του Αγίου με τον σχίνο που φύεται στα νοτιόχωρα της Χίου και παράγει το διαμάντι του νησιού, τη μαστίχα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, οι άγριοι σχίνοι αγιάστηκαν με το αίμα του Αγίου Ισιδώρου και δάκρυσαν, παράγοντας αυτό το μοναδικό στον κόσμο προϊόν, αναπόσπαστο κομμάτι της χιώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα η χιακή παράδοση συνέδεσε τον Άγιο και με την υγεία και την ευεξία του σώματος, αφού υπέμεινε τα μαρτύριά του χάρη στη σωματική του αντοχή λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Γι’ αυτό και αποκαλείται και Αι-Σίδερος και οι πιστοί κάνουν τάματα στον Άγιο για να είναι υγιείς και σιδερένιοι!

Το μαρτύριο και τα θαύματά του Αγίου Ισιδώρου, που υπήρξε πρωτομάρτυς του χριστιανισμού για το νησί της Χίου, κατέστησαν τον Άγιο ιδιαιτέρως λαοφιλή επιφυλάσσοντάς του μια ξεχωριστή θέση στη θρησκευτική συνείδηση των Χιωτών ως σήμερα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.