Ο Άγιος Καλλίστρατος μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.). Καταγόταν από την Καρχηδόνα και οι γονείς του, καθώς και οι πρόγονοί του, ήταν ευσεβέστατοι χριστιανοί.

Όταν μεγάλωσε ο Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό σαν νεοσύλλεκτος αλλά δεν εγκατέλειψε τις ευσεβείς συνήθειές του. Μια από αυτές ήταν η βραδυνή προσευχή. Κάποιοι ειδωλολάτρες στρατιώτες κατήγγειλαν το γεγονός στον ειδωλολάτρη στρατηγό Περσεντίνο.

Εκείνος, αφού διέταξε πρώτα τον βασανισμό του, ακολούθως διέταξε να τον τοποθετήσουν μέσα σε ένα δεμένο σάκκο και να τον ρίξουν στη θάλασσα. Με θαυματουργό τρόπο ο σάκκος σχίστηκε και δύο δελφίνια έσωσαν τον Καλλίστρατο. Σαράντα εννέα στρατιώτες που είδαν το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό. Ο Περσεντίνος τότε εξοργισθείς διέταξε τον αποκεφαλισμό όλων.

Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τῷ θείῳ Πνεύματι, περιφραξάμενος, Μάρτυς Καλλίστρατε, λαμπρῶς ἠρίστευσας, καταβολῶν τὸν δυσμενῆ, σοφία τῶν σῶν ἀγώνων ὅθεν καὶ προσήγαγες, τῷ Χριστῷ ὡς θυμίαμα, δῆμον παναοίδιμον, Ἀθλητῶν πιστευσάντων σοί, μεθ’ ὧν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, τῶν εὐφημούντων σὲ ἐν ὕμνοις.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὥσπερ ἄστρον μέγιστον, ἔλαμψας κόσμω, τᾶς ἀκτῖνας ἄπασι, τῶν σῶν ἀγώνων ἐφαπλῶν, καὶ τῶν θαυμάτων τοὶς κράζουσι, Χαίροις Μαρτύρων, τὸ κλέος Καλλίστρατε.

Διαβάστε το Ευαγγέλιο της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022 και σε νεοελληνική απόδοση, κατά την εορτή της Αγίας Ακυλίνης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Παρακολουθώ καιρό τώρα την χολή που βγάζουν ορισμένοι, εναντίον του π. Δημητρίου Λουπασακη, του Ιερού Ναού των Αγίων Ισιδωρων Λυκαβηττού. Ήθελα να ήξερα σε τι τους ενόχλησε, " μείωσε τους πιστούς από τις ενορίες τους? τους κατέκρινε ότι δεν λειτουργούν καλά? ζήτησε λεφτά από τους προσκυνητές?" Πράγματι δεν ξέρω τι να υποθέσω. Αυτό που γνωρίζω ότι ακόμα και ο μέχρι πρότινος ΑΝΔΡΑΣ (που έχει πάρει την μισή Αθήνα, ευτυχώς την γλυτωσα) καταφέρθηκε εναντίον του. Αλλά δεν είδα και κανένας μας υποθέτω, κάποια δήλωση των εν λόγω, ιερωμένου και δήθεν πολιτευτή, για την βάπτιση των παιδιών με γονείς........ Από τον Ελπιδοφόρο με την άδεια του μητροπολίτη Βούλας - Βουλιαγμένης, ίσως επειδή ήταν επώνυμοι όπως και οι νονοί.
Ας φροντίσουν οι ανωτέρω τα των οίκων τους και ας αφήσουν τους πιστούς να επιλέξουν που θα λειτουργηθουν.