Με αφορμή την υποδοχή του αγάλματος της Αθηνάς από το Μουσείο της Ακρόπολης ως ανταπόδοση για το θραύσμα Fagan από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα που επέστρεψε στην Αθήνα- Τί δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διευθυντές των συνεργαζόμενων μουσείων.
Το υπέροχο άγαλμα της Αθηνάς, με το πέπλο που αγκαλιάζει το σώμα της ακολουθώντας αριστοτεχνικά τις καμπύλες του σώματός της, που χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 π.Χ., ταξίδεψε από το το Μουσείο της Ακρόπολης στο Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο συμβολίζοντας το καθολικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της ανταπόδοσης της Ελλάδας και του Μουσείου της Ακρόπολης στην πρόσφατη απόφαση του σικελικού μουσείου να επιστρέψει στην Αθήνα το θραύσμα Fagan από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, για οκτώ χρόνια, με την προοπτική να παραμείνει για πάντα στη χώρα μας. Στην σχετική συμφωνία περιλαμβάνεται και η αποστολή στην συνέχεια, για άλλα τέσσερα χρόνια, ενός γεωμετρικού αγγείου.
Η τελετή απόδοσης και τοποθέτησης του ελληνικού αγάλματος και στο Μουσείο Antonino Salinas πραγματοποιήθηκε το πρωί, ξεκίνησε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και εξελίχθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης, με όλους τους παρευρισκόμενους να συμγωνούν πως έχει έρθει ο καιρός για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και πως υπάρχουν τρόποι ώστε το πάγιο αυτό αίτημα να υλοποιθηθεί.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του επίτιμου πρόεδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθηγητή Louis Godard, μάλιστα, «οι σημερινές ελληνικές αρχές ορθώς πιστεύουν ότι μόνο μια κίνηση πολιτιστικής διπλωματίας όπως αυτή που εφαρμόσει η Ιταλία τα τελευταία χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μεγάλη Βρετανία και το Βρετανικό Μουσείο και τελικά να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους»
Την σημαντικότητα της πολιτικής βούλησης της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας αλλά και της διοίκησης του Μουσείου Antonino Salinas υπογράμμισε κατά την ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία υποδεινύει το δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει και το Λονδίνο: «H επιστροφή και η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αποτελεί ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτισμικής της κληρονομιάς. Και η μεγαλύτερη δύναμη για την επανένωσή τους είναι η πίστη των ίδιων των ευρωπαίων, όπως και των βρετανών πολιτών, για τη σημασία του Παρθενώνα, του μέγιστου αυτού μνημείου για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» επισήμανε η Υπουργός και πρόσθεσε με νόημα: « Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής.Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής επ’ αυτών. Αντίθετα, υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή τους, προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης, και κυρίως της αποκατάστασης της ακεραιότητας του μνημείου.»
Στον πολιτικό χαρακτήρα της πολιτιστικής αυτής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας στάθηκε και η Υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Lucia Borgonzoni. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία πολιτική πράξη μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως είπε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, ο κόσμος αξίζει να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανενωμένα. Την ίδια κατεύθυνση έδειξε και η UNESCO» δήλωσε χαρακτηριστικά με τον Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Dr. Alberto Samonà, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, να εκφράζει την ελπίδα πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σικελίας.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας Dr. Alberto Samonà, η Διευθύντρια Μουσείου A. Salinas κα Caterina Greco, ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και η Υφυπουργός Πολιτισμού Ιταλίας και Γερουσιαστής της Ιταλικής Βουλής κα Lucia Borgonzoni.
Από την πλευρά της η διευθύντρια του Μουσείου Antonino Salinas Caterina Greco ανακοίνωσε την διεύρυνση της πολιτιστικής συνεργαίας Ελλάδας – Ιταλίας με την οργάνωση ενός ευρύτερου προγράμματος το οποίο θα έχει κεντρικό θεματικό άξονα το αρχαίο υπόστρωμα του ελληνικού αποικισμού που από τον 8ο αι. π.Χ. συνέδεσε για πάντα τη Σικελία με την ελληνική πατρίδα ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης ευχαρίτησε τους «Σικελούς φίλους μας», όπως τους χαρακτήρισε, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου το θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα να παραμείνει μόνιμα στην πατρίδα του.