Η χρονιά φτάνει στο τέλος της και το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας είναι από τα πιο αγαπημένα μας το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

To έθιμο της Βασιλόπιτας– Συνταγή

Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με άγριες διαθέσεις. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως, τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επειδή η επιστροφή των αντικειμένων στους κατόχους τους ήταν πρακτικά αδύνατη, με συμβουλή του αγίου ζυμώθηκαν πλακούντια (μικρές πίτες) και μέσα σ’ αυτούς τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Έγινε η διανομή και, σαν από θαύμα, έτυχε στον καθένα ό,τι είχε δώσει. Από τότε, λέγει η παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.

Υλικά συνταγής για τη βασιλόπιτα

500 γρ. βούτυρο αγελάδος
500 γρ. ζάχαρη
10 μεσαία αυγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 κ.σ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 βανίλια
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
300 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
50 ml ποτό της αρεσκείας σας

Εκτέλεση συνταγής για τη βασιλόπιτα

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φρούτα, το ποτό και λίγο καυτό νερό, για να μαλακώσουν τα φρούτα και να απορροφήσουν το ποτό. Ιδανικά, καλό θα είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά που πριν έχουμε χτυπήσει καλά.

Αφού το μίγμα μας πάρει τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30εκ. και με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός ψαλιδιού κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ακριβώς στην διάμετρο του ταψιού.

Τοποθετούμε το χαρτί μέσα στο ταψί και έπειτα ρίχνουμε μέσα το μίγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-165 στον αέρα για 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα μας και κρυώσει 5 λεπτά την αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το χαρτί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.