του Α. Βικέτου- Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο έκανε σήμερα (την Πέμπτη), προφανώς επειδή θεωρεί ότι θα λάβει τις περισσότερες ψήφους κατά την ψηφοφορία μεταξύ του λαού για την ανάδειξη του τριπροσώπου, μια δήλωση, η οποία δεν τον τιμά ως Επίσκοπο.

Η δήλωση του Μητροπολίτη Λεμεσού είναι όχι μόνο αντίθετη προς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου, αλλά υποβιβάζει και περιφρονεί τον θεσμό της Ιεράς Συνόδου.

Μιλώντας στο Τρίτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ , ο Μητροπολίτης Αθανάσιος υποστήριξε : «Νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να αναδειχθεί αυτός που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του λαού».

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη ο λαός, με μυστική ψηφοφορία, αναδεικνύει το τριπρόσωπο. Τον Αρχιεπίσκοπο εκλέγει η Ιερά Σύνοδος , επίσης με μυστική ψηφοφορία, από το τριπρόσωπο. Η Σύνοδος είναι ελεύθερη (άρθρο 24 του Κ.Χ) να εκλέξει ένα εκ των τριών, οι οποίοι θα βρίσκονται στο τριπρόσωπο.

Άραγε, την ίδια άποψη θα έχει ο Μητροπολίτης Αθανάσιος και στην περίπτωση, που δεν θα είναι ο ίδιος πρώτος;

Αν η Ιερά Σύνοδος, η οποία έχει την απόλυτη κρίση για την εκλογή Αρχιεπισκόπου δεν αναδείξει τον πρώτο σε ψήφους, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος δεν θα αναγνωρίσει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας;

Χθες, όπως μου είπαν, θεολόγος υποστήριξε ότι, αν η Σύνοδος δεν εκλέξει τον πρώτο στο τριπρόσωπο, «τότε θα γίνει λαϊκή εξέγερση».

Αυτές οι νοοτροπίες είναι ξένες προς το ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του πληρώματος της.

Γενικά, θεωρώ ότι οι μνηστήρες του Αρχιεπισκοπικού θρόνου κάνουν προεκλογική εκστρατεία ανάλογη με αυτή των πολιτικών για βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές. Ομάδες Φίλων Υποστήριξης, συνεντεύξεις υποψηφίων, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα συνιστούν με μια λέξη εκκοσμίκευση της Εκκλησίας.

Επισημαίνω ότι κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Τούτου δοθέντος, ας προσέξουν οι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πως θα πορευθούν μέχρι την ημέρα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου και μετά από αυτήν.

ΥΓ: Θα ήταν καλό οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου και Ταμασού να μας πληροφορήσουν κατά πόσο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έπραξε ορθά ευλογώντας τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.