Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Κωνσταντίνου Β‘ και η οικογένειά του ετοιμάζει πυρετωδώς το μνημόσυνο, σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση, με κόλλυβα και σιτάρι, σύμβολο της Ανάστασης.

Των προετοιμασιών ηγείται ο διάδοχος Παύλος, ο οποίος εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στην Αθήνα και διαμένει σε διαμέρισμα της οδού Ηρώδου Αττικού, όπου υποδέχτηκε και το 2024 με τη μητέρα του βασίλισσα Αννα Μαρία. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα του νέου έτους παρακολούθησε την ακολουθία του όρθρου της Πρωτοχρονιάς και τη θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, μαζί με τον εφοπλιστή – ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου, που είναι ο εν Αθήναις Ναός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αν και το γραφείο της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποια λεπτομέρεια για το πού θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο, φήμες θέλουν να τελείται η επιμνημόσυνη δέηση σε πολύ κλειστό κύκλο, παρουσία της οικογένειας του τέως βασιλιά της Ελλάδας. Μάλιστα, από τη Μαδρίτη θα φτάσουν στην Αθήνα οι αδερφές του αείμνηστου βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και πριγκίπισσα Ειρήνη, από το Λονδίνο η Μαρί Σαντάλ, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά του τέως, Αλεξία, Φίλιππος και Θεοδώρα. Θα τελεστεί τρισάγιο σε πολύ στενό κύκλο στο Τατόι, όπου βρίσκεται ο τάφος του βασιλιά, και ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για να είναι όλα άψογα στις 10 Ιανουαρίου.

Αννα Μαρία και Κωνσταντίνος
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών στις 10 Ιανουαρίου 2023, στο Νοσοκομείο «Υγεία», καθώς είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Παύλο Α’, μετά τον θάνατό του την ίδια ημέρα.

Και ενώ στην Ελλάδα το μνημόσυνο του τέως θα τελεστεί στο Τατόι, σε κλειστό κύκλο, στο Λονδίνο έχουν ήδη σταλεί οι προσκλήσεις για την επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στο St. George’s Chapel, στο Windsor Castle, αλλά και τη δεξίωση που θα ακολουθήσει στα State Apartments του Windsor Castle, που παραχωρεί η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας στην τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

Περισσότεροι από 100 εστεμμένοι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων Ελληνες εφοπλιστές, όπως μέλη των οικογενειών Λιβανού, Γουλανδρή, Χανδρή, φίλοι, συμμαθητές και συνεργάτες του βασιλιά, από τα χρόνια που κατοικούσε στο ιδιωτικό παλατάκι του στο Hampstread Garden, θα παρευρεθούν στη δέηση που θα τελεστεί στα μέσα Ιανουαρίου, παρουσία, όπως φημολογείται, του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να τιμήσουν με μεγαλοπρέπεια, δόξα και τιμή τη βασιλική μνήμη του αγαπημένου συγγενή και φίλου τους. Θα παρευρεθεί, επίσης, ο βαφτισιμιός του αείμνηστου Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, με την Κέιτ Μίντλετον.

Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον
Για την ιστορία, το Κάστρο του Ουίνδσορ είναι βρετανική βασιλική κατοικία στο Ουίνδσορ του Μπέρκσιρ, στη νότια Αγγλία, και το κάστρο που κατασκευάστηκε το 1070 είναι αξιοσημείωτο για τη μακρόχρονη σύνδεσή του με τη βρετανική βασιλική οικογένεια αλλά και τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Το κάστρο περιλαμβάνει το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χτίστηκε τον 15ο αιώνα και στο οποίο θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση. Μάλιστα, φημολογείται ότι μετά τα Χριστούγεννα η βασίλισσα Αννα Μαρία επισκέφθηκε με τον γιο της Παύλο το κάστρο για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την τέλεση του μνημοσύνου και τη διεξαγωγή της δεξίωσης.

Λάμπρος Λουκάκης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.