Ιερό Λείψανο του Μεγάλου Καππαδόκου Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας υποδέχθηκε σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024 ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Αιγάλεω.

Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου, το οποίο μετέφερε από τον Άγιο Αντώνιο Κερατσινίου ο π. Εμμανουήλ, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εορτής της Συνάξεως των εν Πόντω και Καππαδοκία Αγίων, που πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ναού.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βασιλείου υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ναού ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Αβραμίδη, και τους συνεφημερίους του π. Νεκτάριο Μαλατέστα και π. Χαράλαμπο Πέρο.

Στην συνέχεια τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Δημάρχου Αιγάλεω κ. Λάμπρου Σκλαβούνου και πλήθος πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως των εν Πόντω και Καππαδοκία Αγίων και ιδιαίτερα στον Μέγα Βασίλειο, όπως και στην Αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε.

«Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά υποδεχόμαστε με τις ολόθερμες ευχές και ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου, Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου το πάνσεπτο Ιερό και Άγιο Λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου, του Μεγάλου αυτού Ιεράρχου που ως στύλος της Εκκλησίας οικοδόμησε την Εκκλησία του Χριστού. Ο Μέγας Βασίλειος ως άλλος άτλας σήκωσε στις πλάτες του όλο το οικοδόμημα της παρουσίας του Χριστού, που με έργα, με λόγους και κυρίως με την πράξη του μας ανεβίβασε στον ουρανό και μάλιστα σήμερα που εορτάζουμε όλους τους εν Πόντω και Καππαδοκία Αγίους νοερός μεταφερόμαστε όλοι στα άγια εκείνα χώματα του Πόντου και της Καππαδοκίας» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην αυριανή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων τονίζοντας πως: «θυμόμαστε τις θυσίες τους, τους κόπους τους, τους ξεριζωμούς από τις πατρογονικές τους εστίες και που όπου κι αν πήγαν κράτησαν μέσα τους την πατρώα πίστη, την παράδοση και την πίστη στον Αναστάντα Κύριο».

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε: «Προσκυνώντας το Ιερό και Άγιο Λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου αλλά ατενίζοντας και τις άπειρες θυσίες όλων εκείνων των Αγίων, το νέφος εκείνων των Αγίων ομολογούμε ότι πράγματι ο Χριστός Ανέστη εκ νεκρών! Ότι δηλαδή η πίστη μας είναι στηριγμένη πάνω στην Ανάσταση, δηλαδή στην καινούρια πραγματικότητα που χρειάζεται να ζει ο κόσμος, γιατί αν δεν υπάρχει η Ανάσταση τα πάντα είναι μάταια. Αν ο άνθρωπος δεν ζει εν προσδοκία προς την Ανάσταση τότε η βιοτή του είναι απλά μία επιβίωση. Η Ανάσταση του Χριστού ως Μυστήριο προσφέρεται σε όλους μας να την βιώσουμε».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Θεοφ. Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο που λάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη του Παρεκκλησίου του Ιερού Ναού και τον ευχαρίστησε που είναι συμπαραστάτης στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ενορίας.

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο και τους συνεφημερίους του για την πρόσκληση και ευχήθηκε «κάθε ευλογία του Θεού και το Φως της Αναστάσεως να καταυγάζει τις καρδιές μας και να λάμπει στα πρόσωπά μας».

Να αναφερθεί ότι τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν άρτια οι ιεροψάλτες Πορφύριος Φωτόπουλος και Αναστάσιος Τράμπας.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως και την Τρίτη 21 Μαΐου το μεσημέρι, και ο Ναός θα είναι ανοιχτός από 8π.μ έως 12.30μ.μ. και από 5μ.μ έως 7μ.μ..

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.