Τη μνήμη του Υπαταίου Ήρωα Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, του Άγγελου Βενετσάνου και των 13 ανωνύμων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι για την Πατρίδα ενάντια στην Γερμανική εισβολή στην μάχη του Δισπηλιού Καστοριάς στις 15 Απριλίου 1941 τίμησε το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και η πόλη του Δισπηλιού με πρωτοβουλία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού και της Πρέδρου του κ. Δήμητρας Βασιλείου – Στούμπου.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς σε επίσημο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και εφέτος η κατ’έτος εκδήλωση μνήμης για τον Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδη, που μαζί με τον Άγγελο Βενετσάνο και άλλους δέκα τρεις ανώνυμους στρατιώτες έπεσαν στην μάχη του Δισπηλιού της Καστοριάς, ηρωικώς μαχόμενοι και αμυνόμενοι εναντίον των Γερμανών που κατέκλεισαν τότε την Πατρίδα μας.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού, με πρόεδρο την κ. Δήμητρα Βασιλείου-Στούμπου και ο Σύλλογος Αινιάνων Υπάτης Φθιώτιδος, ενώ παρέστησαν οι Βουλευτές Καστοριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ο Δήμαρχος Καστοριάς, ο Αντιδήμαρχος Λαμίας, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, ο Πρόεδρος Δισπηλιού, ο Πρόεδρος Κλεισούρας, ο Διοικητής 15ου Συντάγματος, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Καστοριάς.

Το πρωΐ του Σαββάτου, τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καστοριανός την καταγωγή, και ο οποίος στον λόγο του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων. Είπε ότι το επισιτιστικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο ξοδεύονται σημαντικές δυνάμεις και μακάριος είναι αυτός που θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς. Γι᾽ αυτό και οι Ιουδαίοι θέλησαν να κάνουν τον Χριστό βασιλιά, μετά το θαύμα αυτό. Όμως ο Χριστός έφυγε στην έρημο να προσευχηθεί, γιατί ήρθε για να δώσει στους ανθρώπους την βρώση την μένουσα εις ζωήν αιώνιον, δηλαδή το Σώμα και το Αίμα Του, και όχι την βρώση την απολυμένη. Για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων ο Θεός μας έδωσε τα φυσικά χαρίσματα, την δυνατότητα κοινωνικής ζωής, δημοκρατικής οργάνωσης και αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες δεν μπαίνουν στον πειρασμό της πολιτικής αντιμετώπισης των διαφόρων αναγκών, αλλά να τρέφουν τον λαό με τον Άρτο της Ζωής. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προέκτεινε το θέμα αυτό, αναφερόμενος στον οικείο Ποιμενάρχη και Συλλειτουργό του κ. Καλλίνικο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, κατά την απόλυση της θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους συνεχάρη για το περιεχόμενο και για τα μηνύματα που δίνουν με την εκδήλωση αυτή και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την λαμπρή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.

Εν συνέχεια αφού τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο των αγωνιστών, οι αρχιερείς και οι άρχοντες του τόπου μετέβησαν στην προτομή του αγωνιστή Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδη, όπου τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο και η κατάθεση στεφάνων. Τέλος παρουσιάστηκε χορευτικό πρόγραμμα».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αποδεχόμενος αυτήν την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, μετείχε σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, τον Ιεροκήρυκα και Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Θείου Κηρύγματος και Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζο, τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Νικόλαο Πολυζώη, καθώς και 50 ευλαβείς προσκυνητές μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Αινιάνες», τον Αντιδήμαρχο Λαμιέων κ. Κωνσταντίνο Ξεφλούδα, ως εκπρόσωπο του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, την Πρόεδρο του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου, τον επίτιμος Δημότη της Υπάτης και του Δήμου Λαμιέων, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου κ. Γεώργιο Κακάβα, την Πρόεδρο των εν Αθήναις Υπαταίων «Ο Άγιος Ηρωδίων» κ. Ελένη Φωτιάδου , την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά, καθώς και τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Νικόλαο Δασκαλόπουλο.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων Καστορίας και Φθιώτιδος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.