Την έλευση του δεξιού χεριού του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας, όπου θα επανενωθεί µε το σκήνωµα, ανακοίνωσε συγκινηµένος ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστοµος.

Ο Σεβασµιότατος, στο τέλος της οµιλίας του στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έλευση του ιερού σκηνώµατος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια, επεφύλασσε τη χαρµόσυνη είδηση στους πιστούς,

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόστοµος, στις 27 Μαΐου ανήµερα της γιορτής του θαυµατουργού οσίου, θα φτάσει στο Προκόπι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος µε το δεξί χέρι του οσίου, το οποίο θα τοποθετηθεί στη λάρνακα όπου βρίσκεται το σκήνωµά του.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η χείρα είχε αποσπαστεί από το ιερό λείψανο και µεταφέρθηκε αρχικά στο Άγιον Όρος και κατόπιν βρέθηκε στην κατοχή δύο αδερφιών. Όπως τόνισε, µετά από επικοινωνία που είχε µαζί τους, συµφώνησαν το δεξί χέρι του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου να µεταφερθεί στον Ιερό Ναό στο Προκόπι Ευβοίας: «Το συγκλονιστικό είναι ότι φέτος, στην πανήγυρη του οσίου στο Νέο Προκόπιο, θα έχουµε το χέρι του πίσω στο προσκύνηµα», σημείωσε συγκινησιακά φορτισµένος ο µητροπολίτης και πρόσθεσε πως «είχε περιέλθει σε γνώση µου ότι µία οικογένεια ευσεβών χριστιανών -και µάλιστα απόγονοι ιερατικής οικογενείας- έχουν το δεξί χέρι το οποίο το περιποιούνται µε ιδιαίτερη ευλάβεια. Προσπάθησα µέσω του ιερέως πνευµατικού τους πατρός να ζητήσω να το φέρουν στον Όσιο Ιωάννη στο Προκόπι και ζήτησα και τη συνδροµή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου».

Στην Αρχιεπισκοπή

Έτσι, συμφωνα με την Απογευματινή η µία από τα αδέρφια συνοδευόµενη από τον πνευµατικό της, επισκέφτηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην Αθήνα και µετέφεραν εκεί το λείψανο, το οποίο προσκύνησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η µακρά διαδροµή του σκηνώµατος του οσίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αµέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή.

Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραµικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήµονος του Αγίου Όρους, για τη συνδροµή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωµένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν µαζί τους ως πολύτιµο κειµήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δηµιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον µεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αµέτρητοι πιστοί.

Το δεξιό άφθαρτο χέρι του Οσίου Ιωάννου λείπει μέχρι σήμερα από το επίσης άφθαρτο και χαριτόβρυτο ιερό λείψανο και έχει αντικατασταθεί από επίχρυσο ομοίωμα δεξιάς χειρός, ενώ τμήμα του ιδίου δεξιού βραχίονος έχει δωριθεί στην αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελεήμονος από τους κατοίκους του Προκοπίου της Καππαδοκίας, όταν το ιερό λείψανο ευρισκόταν ακόμη στα αγιασμένα και αιματοβαμμένα Μικρασιατικά χώματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΙΟΥ: Ώρα 7μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ώρα 10μ.μ. Αγρυπνία (Εσπερινός-Παράκληση-Θεία Λειτουργία).

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ: Ώρα 6:45π.μ. Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική χοροστασία.

Ώρα 8:30π.μ. Αρχιερατικό συλλείτουργο.

Ώρα 10:45π.μ. Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.

Στην Ιερά Πανήγυρη θα λάβουν μέρος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Αρχιερείς Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, Σκοπέλου κ. Νικόδημος και ο οικείος Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.