Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε από την Πέμπτη, 16 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, επίσκεψη στην Αθήνα, με αφορμή την επίσημη τελετή για την αναγόρευσή του σε επίτιμο Καθηγητή Διαχείρισης του Περιβάλλοντος από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Εξοχ. κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, εκκλησιαστικοί και κρατικοί παράγοντες.

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας της παραμονής του στην Πρωτεύουσα της Ελλάδος ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό τού Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, κληρικούς της Αρχιεπισκοπής και συνεργάτες του, τον καλωσώρισε με εγκαρδιότητα στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου της Αγίας Φιλοθέης και στη συνέχεια είχαν μακρά κατ’ ιδίαν αδελφική συνάντηση, όπου, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης ευχήθηκε στον Μακαριώτατο για τα ονομαστήριά του που εόρτασε κατά την προηγούμενη ημέρα. Στο τέλος της συναντήσεως ο Πατριάρχης παρουσίασε τα μέλη της τιμίας συνοδείας του, και ακολούθως οι άμεσοι συνεργάτες του Μακαριωτάτου υπέβαλαν τα σέβη τους και έλαβαν την Πατριαρχική ευχή και ευλογία.

Το πρωί της Παρασκευής, 17 Ιουνίου, ο Παναγιώτατος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Διοικήσεως της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΡΤ Α.Ε.), επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Τον υποδέχθηκαν οι Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, και Γεώργιος Γαμπρίτσος, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, αντίστοιχα, και τον ξενάγησαν στους χώρους του Ραδιομεγάρου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη τιμή και την χαρά όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ από την πραγματοποίηση αυτής της επισκέψεως.

Η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Δημητρίου Κτιστάκη, τον καλοσώρισε ψάλλοντας τη φήμη του και στη συνέχεια ο Παναγιώτατος, με τη συνοδεία του, παρακολούθησε ένα μικρό μέρος της πρόβας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές.

Ακολούθως ξεναγήθηκε στο control του δελτίου ειδήσεων και στα νέα στούντιο, αλλά και στη νέα μεγάλη αίθουσα των δημοσιογράφων, ενώ δέχθηκε να εισέλθει και στο πλατό της ενημερωτικής εκπομπής «Συνδέσεις», που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη, για να δει πώς πραγματοποιείται μια “ζωντανή” εκπομπή, και είχε μια σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους Ευγεν. κ. Χριστίνα Βίδου και Εντιμ. κ. Κωνσταντίνο Παπαχλιμίντζο, κατά την οποία έδωσε τις θερμές ευχές του και την Πατριαρχική ευλογία του προς όλους τους εργαζόμενους και τηλεθεατές της ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, στην Αίθουσα Συσκέψεων, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου και όλων των Γενικών Διευθυντών του Οργανισμού, καλοσώρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την κάλυψη και προβολή του έργου και των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ειδησεογραφικού και του ψυχαγωγικού προγράμματος της ΕΡΤ, ενώ παρακολούθησε ένα σύντομο βίντεο, το οποίο είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση του Αρχείου της ΕΡΤ, με αποσπάσματα παλαιότερων εκπομπών και μεταδόσεων, που αφορούσαν στην ποιμαντική διαδρομή του Πατριάρχου.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την ΕΡΤ, και, απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους της, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

“Επαινώ τον αγώνα σας για την καλή και υπεύθυνη ενημέρωση, και τονίζω ότι η Ε.Ρ.Τ. πρωτοστατεί σε αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα στο «χάος», την «πλημμυρίδα» ή τον «Νιαγάρα» των πληροφοριών, να υπάρχη ένα τέτοιο δημόσιο καθίδρυμα, να υπάρχετε εσείς, αγαπητά μέλη της διοίκησης, τεχνικοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και παρουσιάστριες που έχετε ανεπτυγμένο αισθητήριο για την ορθή ενημέρωση και ενδιαφέρεσθε πραγματικά για τους τηλεθεατές και τους ακροατές.”

Σε άλλο σημείο της σύντομης ομιλίας του, υπενθύμισε την θέση του αυστριακού φιλοσόφου Karl Popper, ο οποίος χαρακτήριζε ως «έγκλημα» το γεγονός ότι η γενιά των ενηλίκων μεταβιβάζει στους νέους ανθρώπους μία «πεσιμιστική θρησκεία», δηλαδή την άποψη και την πεποίθηση ότι ζούμε σε ένα πολύ κακό κόσμο.

“Προφανώς δεν έχουν έτσι τα πράγματα για τον κόσμο μας! Και δεν πρέπει οι εκπομπές της τηλεόρασης να είναι παρέλαση βιαιοτήτων, των σκοτεινών πλευρών της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν πρέπει να είναι οι ειδήσεις «δυσαγγέλιον». Γιατί υπάρχει πολύ φως στον κόσμο μας, πολλή αγάπη, αυτοθυσία, τιμιότητα, αγώνας για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, αλληλεγγύη και συμπόνια, «πίστις δι’ αγάπης ενεργουμένη». Οι Χριστιανοί εξαγγέλλουμε το Ευαγγέλιον, το «ευάγγελον μήνυμα», ότι το καλό είναι πιο ισχυρό από το κακό, το οποίο δεν έχει τον τελευταίο λόγο στην ιστορία, ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή από το μίσος. Κύριος της ιστορίας είναι ο Θεός, τον οποίο «αγάπη κεκόμικεν εις την γην»”.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της ΕΡΤ για την εγκάρδια υποδοχή και την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση, και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε την ΕΡΤ 3 και την ΕΡΤ World, για το γεγονός ότι προβάλλουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και κάνουν τη φωνή του να φθάνει στα πέρατα της γης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Προέδρου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Καθηγητή του εκπαιδευτικού Ιδρύματος, στον τομέα της Διαχείρισης του Περιβάλλοντος, παρουσία της Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, της Εξοχ. Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, Ιεραρχών, πολιτικών, διπλωματών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Εξοχ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ε.Α.Π. Ελλογιμ. κ. Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας.

Για το έργο του Παναγιωτάτου μίλησε ο Ελλογιμ. Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ο οποίος ανέγνωσε το ψήφισμα και το κείμενο της αναγορεύσεως του σε Επίτιμο Καθηγητή.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΕΑΠ επέδωσε στον Παναγιώτατο τους σχετικούς παπύρους και αρχιερατικό εγκόλπιο, αντί των ειθισμένων διακριτικών διασήμων που δίδονται, σε ανάλογες περιπτώσεις, σε λαϊκούς τιμωμένους.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Δεκάλογος Κοινωνικής Οικολογίας», κατά την οποία ευχαρίστησε το ΕΑΠ για την τιμή και επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

“Μέσα εις την Ορθόδοξον Παράδοσιν, εις αυτό το «στερεό έδαφος» όπου «πατά η ψυχή μας», όπως θα έλεγεν ο ποιητής (Ο. Ελύτης), η σύγχρονος «οικολογική κατηγορική προστακτική» αποκτά έμφασιν ως εντολή του Θεού της ειρήνης επί γης, η οποία είναι ειρήνη με τον Θεόν, ειρήνη με τον συνάνθρωπον, αλλά και ειρήνη με την γην και ειρήνη της γης. Καλούμεθα να προβάλλωμεν και να αναπτύσσωμεν εν τη πράξει το κοινωνικόν και οικολογικόν δυναμικόν της χριστιανικής ημών πίστεως, να αναδεικνύωμεν την αλήθειαν και την επικαιρότητα του ευχαριστιακού και ασκητικού τρόπου του βίου των Χριστιανών, οι οποίοι εκόμιζαν εις τους ναούς μας «τον σίτον, τον οίνον και το έλαιον» δια να τα αγιάση ο ιερεύς και να αγιασθή η ζωή και ο μόχθος των. Οφείλομεν να ενθυμώμεθα το δοξολογικόν ήθος εκείνων, οι οποίοι τίποτε δεν εθεώρουν ιδικόν των κατόρθωμα, τίποτε αυτονόητον και δεδομένον, ούτε το ψωμί, ούτε το νερό, ούτε την υγείαν και την ευτυχίαν, και εδοξολόγουν τον Θεόν δια το δώρον της ζωής, εσέβοντο την ιερότητα της δημιουργίας και έβλεπαν παντού την παρουσίαν του Θεού της αγάπης. Το επιχείρημα ότι αυτό το ήθος της ευχαριστιακής και ασκητικής ελευθερίας δεν είναι εφικτόν να βιωθή εν τω πλαισίω των συγχρόνων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών είναι ολοσχερώς σαθρόν. Όπως έχει λεχθή, εις το μέλλον της ανθρωπότητος, αυτό το πνεύμα έχει να προσφέρη περισσότερα από όσα ο σύγχρονος τρόπος ζωής εις τας μεγαλουπόλεις της οικουμένης.”

Με αφορμή την αναγόρευση του Παναγιωτάτου σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΑΠ, ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του, το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», στο οποίο παρακάθησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβας, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Εξοχ. κ. Ν. Κεραμέως, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Εξοχ. κ. George James Tsounis, ο Περιφερειάρχης Αττικής Εντιμ. κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Εντιμ. κ. Κώστας Μπακογιάννης, και πλήθος άλλων επισήμων προσκεκλημένων.

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απηύθυνε θερμούς αδελφικούς λόγους προς τον Παναγιώτατο, ο οποίος στην αντιφώνησή του τον ευχαρίστησε εγκαρδίως.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο ελληνικής καταγωγής Εξοχ. Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Tsounis, παρουσία Ιεραρχών, του Διοικητή του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, Εντιμολ. Δρς. Αντωνίου Λυμπεράκη, και του Προέδρου της Αδελφότητος Οφφικιαλίων “Παναγία η Παμμακάριστος”, Εντιμολ. κ. Αθανασίου Μαρτίνου, Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, Οφφικιαλίων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, και από τις ΗΠΑ, Κυβερνητικών στελεχών και πλήθους άλλων προσκεκλημένων. Αργότερα, το βράδυ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρέσβης κ. Tsounis παρέθεσε επίσημο δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν και ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Εξοχ. κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Εξωτερικών Εξοχ. κ. Νικόλαος Δένδιας, εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, ο Δήμαρχος Αθηναίων και άλλοι προσκεκλημένοι.

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 19 Ιουνίου, ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πεντέλης, που αποτελεί Μετόχι της Ι. Μονής Πάτμου, και στη συνέχεια μετέβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών απ’ όπου ανεχώρησε, με τακτική πτήση, για την Πόλη.

Κατά την αναχώρησή του τον Παναγιώτατο προέπεμψαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Εξοχ. κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, εκκλησιαστικοί και κρατικοί παράγοντες.

Τον Παναγιώτατο, στην επίσκεψή του στην Αθήνα, συνόδευαν οι Σεβ. Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Τριτεύων κ. Καλλίνικος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, ο Ελλογιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και ο Εντιμ. κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, υπάλληλος του Πατριαρχείου.

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ομιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν ἐπίσκεψίν Του εἰς τό Ραδιομέγαρον τῆς Ε.Ρ.Τ. (Παρασκευή, 17 Ἰουνίου 2022)

Ἐλλογιμώτατοι, κύριε Πρόεδρε τῆς Ε.Ρ.Τ Α.Ε. καί κύριε Γενικέ Διευθυντά, μέ τούς ἐκλεκτούς συνεργάτες καί τίς συνεργάτιδές σας,

Ἱερώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι,

Ἀγαπητοί φίλοι,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Μέ πολλή χαρά βρίσκομαι σήμερα, γιά πρώτη φορά, στό Μέγαρο τῆς Ἑλληνικῆς Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Ὁμολογῶ ὅτι εἶμαι ἔκπληκτος ἀπό ὅσα βλέπω, τόσα φωτεινά πρόσωπα, δυναμικούς ἐκπροσώπους τοῦ κόσμου τῆς ἐπικοινωνίας, τοῦ τόσο σύγχρονου, τόσο ἀπαιτητικοῦ, καί μέ τόση ἀπήχηση καί ἐμβέλεια. Εἶσθε ἀξιέπαινοι γι᾽ αὐτό πού κάνετε, καί βεβαίως, τό ἔργο σας γίνεται ἁγία ἀποστολή, ὅταν χειρίζεσθε μέ πολλή ὑπευθυνότητα καί σεβασμό πρός τόν ἄνθρωπο τά μέσα ἐπικοινωνίας.

Ἡ ἐποχή μας χαρακτηρίστηκε ὀρθῶς ὡς ἐποχή τῆς «ὀπτικῆς ἐπανάστασης». Καί μάλιστα, κάποιοι φιλόσοφοι καί ἐπικοινωνιολόγοι θεώρησαν ὅτι πρόκειται γιά τήν πιό σημαντική τομή στόν χῶρο τοῦ πολιτισμοῦ στήν ἀνθρώπινη ἱστορία. Μοῦ ἔρχονται στόν νοῦ δύο βιβλία τοῦ ἀμερικανοῦ παιδαγωγοῦ, φιλοσόφου καί ἐπικοινωνιολόγου Neil Postman. Στό πρῶτο, γραμμένο στίς ἀρχές τῆς δεκαετίας τοῦ 1980, μέ τίτλο Ἡ ἐξαφάνιση τῆς παιδικῆς ἡλικίας [The Disappearance of Childhood], ὁ συγγραφέας ἰσχυρίζεται ὅτι ἡ τηλεόραση καταργεῖ τά ὅρια μεταξύ παιδιοῦ καί ἐνηλίκου, εἰσάγει τά παιδιά πολύ γρήγορα στόν κόσμο τῶν μεγάλων καί στίς ἀντιφάσεις του, καί ὅτι ἡ παιδική ἡλικία, ὡς κοινωνικοπολιτική κατάκτηση, συρρικνώ-νεται ταχύτατα, μέ κίνδυνο νά ἐξαφανισθῇ στό ἐγγύς μέλλον.

Τό δεύτερο βιβλίο τοῦ Postman Διασκεδάζοντας μέχρι θανάτου [Amusing Ourselves to Death], ὑποστηρίζει ὅτι αὐτό πού δίνεται ὡς τηλοψία πρέπει νά προσφερθῇ ὡς διασκέδαση γιά νά ἔχῃ ὑψηλή τηλεθέαση. Δέν ἐνθυμοῦμαι, ἄν ὁ Postman λέγει καί ὅτι ἡ τηλεόραση συμβάλλει σέ μία ἰδιωτικοποίηση τῆς ζωῆς καί ὁδηγεῖ σέ γενική ἀδιαφορία γιά τήν πολιτική καί τόν ἀγώνα γιά ἕνα καλύτερο κόσμο.

Δέν μοῦ ἀρέσει νά κάνω κριτική σέ χώρους ὅπου δέν ἔχω εἰδικές γνώσεις. Ἐπαινῶ τόν ἀγώνα σας γιά τήν καλή καί ὑπεύθυνη ἐνημέρωση, καί τονίζω ὅτι ἡ Ε.Ρ.Τ. πρωτοστατεῖ σέ αὐτό. Εἶναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα στό «χάος», τήν «πλημμυρίδα» ἤ τόν «Νιαγάρα» τῶν πληροφοριῶν, νά ὑπάρχῃ ἕνα τέτοιο δημόσιο καθίδρυμα, νά ὑπάρχετε ἐσεῖς, ἀγαπητά μέλη τῆς διοίκησης, τεχνικοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, δημοσιο-γράφοι, παρουσιαστές καί παρουσιάστριες πού ἔχετε ἀνεπτυγ-μένο αἰσθητήριο γιά τήν ὀρθή ἐνημέρωση καί ἐνδιαφέρεσθε πραγματικά γιά τούς τηλεθεατές καί τούς ἀκροατές. Ἐξ ἄλλου, ἡ λέξη «εὐθύνη», ἡ ὁποία χαρακτηρίσθηκε ὡς ἡ κεντρική ἔννοια τῆς ἠθικῆς στήν ἐποχή μας, «responsibility» στά ἀγγλικά ἤ «Verantwortung» στά γερμανικά, ἐμπερικλείει τήν ἔννοια τῆς ἀλληλοπεριχώρησης καί τῆς ἀλληλεγγύης, τήν ἀνταπόκριση στό κάλεσμα καί στίς ἀνάγκες τοῦ ἄλλου. Θά ἔλεγα ὅτι εἶναι πολύ κοντά καί στίς λέξεις «empathy» καί «ἐνσυναίσθηση».

Μοῦ ἔρχεται αὐτή τή στιγμή στόν νοῦ ὁ ὅρος πού δημιούργησε ὁ ἀείμνηστος καθηγητής Δημήτριος Μαρωνίτης γιά τόν σύγχρονο ἄνθρωπο: «ὀθονιστής». Μπροστά στήν ὀθόνη ἡ ἐργασία μας, μπροστά σέ αὐτή ἡ διασκέδασή μας, ἡ ζωή μας ὁλόκληρη. Ὄχι βέβαια μόνον ὡς παθητικοί τηλεθεατές ἤ ἁπλοί χρῆστες τοῦ διαδικτύου, ἀλλά ὡς ἐνθουσιώδεις χειριστές τῶν σύγχρονων μέσων ἐπικοινωνίας καί κοινωνικῆς δικτύωσης, μέ ἐξειδικευμένες γνώσεις· ὡς ἄνθρωποι, ἡ προέκταση τῆς ὕπαρξης καί νόημα τῆς ζωῆς τῶν ὁποίων εἶναι τό smartphone, τό tablet, ὁ ἠλεκτρονικός ὑπολογιστής. Κάνω ἔκκληση πρός ἐσᾶς, νά σκέφτεστε αὐτούς τούς ἀνθρώπους. Νά μήν ἀφήνετε τό μέσον νά γίνῃ αὐτοσκοπός, κυρίαρχος τῆς ζωῆς, «σύγχρονη θεά», ἀποκλειστική πηγή ἀξιῶν καί προσανατολισμοῦ.

Πρίν κλείσω τήν σύντομη αὐτή παρέμβασή μου, θέλω νά σᾶς ἀναφέρω κάτι , πού θυμάμαι ἀπό ἕνα γραπτό τοῦ σπουδαίου αὐστριακοῦ φιλοσόφου τοῦ περασμένου αἰώνα Karl Popper. Χαρακτηρίζει, λοιπόν, αὐτός ὁ ὀξυδερκής νοῦς, ὡς ἔγκλημα τό γεγονός ὅτι ἡ γενιά τῶν ἐνηλίκων, αὐτή δηλαδή πού διαχειρίζεται σήμερα καί τήν ἐνημέρωση, μεταβιβάζει στούς νέους ἀνθρώπους μία «πεσιμιστική θρησκεία», ὅπως λέγει, δηλαδή τήν ἄποψη καί τήν πεποίθηση ὅτι ζοῦμε σέ ἕνα πολύ κακό κόσμο.

Προφανῶς δέν ἔχουν ἔτσι τά πράγματα γιά τόν κόσμο μας! Καί δέν πρέπει οἱ ἐκπομπές τῆς τηλεόρασης νά εἶναι παρέλαση βιαιοτήτων, τῶν σκοτεινῶν πλευρῶν τῆς ἀνθρώπινης ὕπαρξης. Δέν πρέπει νά εἶναι οἱ εἰδήσεις «δυσαγγέλιον». Γιατί ὑπάρχει πολύ φῶς στόν κόσμο μας, πολλή ἀγάπη, αὐτοθυσία, τιμιότητα, ἀγώνας γιά τή δικαιοσύνη καί τήν εἰρήνη, ἀλληλεγγύη καί συμπόνια, «πίστις δι᾽ ἀγάπης ἐνεργουμένη». Οἱ Χριστιανοί ἐξαγγέλλουμε τό Εὐαγγέλιον, τό «εὐάγγελον μήνυμα», ὅτι τό καλό εἶναι πιό ἰσχυρό ἀπό τό κακό, τό ὁποῖο δέν ἔχει τόν τελευταῖο λόγο στήν ἱστορία, ὅτι ἡ ἀγάπη εἶναι πιό δυνατή ἀπό τό μῖσος. Κύριος τῆς ἱστορίας εἶναι ὁ Θεός, τόν ὁποῖο «ἀγάπη κεκόμικεν εἰς τήν γῆν».

Κλείνω τίς σκέψεις αὐτές μέ ἄπειρες εὐχαριστίες. Εὐχαριστῶ γιά τή σημερινή πρόσκληση, τήν ὡραία καί ἐγκάρδια ὑποδοχή, τήν πολύ ἐνδιαφέρουσα ἐνημέρωση, γιά τήν ἀγάπη, τόν σεβασμό καί τά χαμογελαστά πρόσωπά σας. Πολλές εὐχαριστίες στήν Ε.Ρ.Τ., καί ἰδιαιτέρως στήν Ε.Τ.3, γιά τό γεγονός ὅτι προβάλλετε τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο. Κάνετε τή φωνή του νά φθάνῃ στά πέρατα τῆς γῆς. Ἐλπίζω ὅτι ἡ ἀρωγή σας αὐτή θά συνεχισθῇ. Εὐχαριστῶ καί γιά τήν πρόσφατη συνέντευξη μέ τόν κύριο Γιῶργο Κουβαρᾶ, πού τήν χάρηκα ἰδιαιτέρως. Ἔχουμε καλό συνεργάτη γιά τήν ἐπικοινωνία μας, τόν κύριο Νικόλαο – Γεώργιο Παπαχρήστου, τόν Διευθυντή τοῦ Γραφείου Τύπου καί Ἐπικοινωνίας τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας.

Ὅλα τά καλά τοῦ Θεοῦ σέ ὅλους σας. Καλό καλοκαίρι καί καλήν ἀντάμωση στήν Πόλη τοῦ Κωνσταντίνου!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.