Εκκλησία Αλβανίας: Σ' όλες τις γωνιές της Αλβανίας, στους Ορθόδοξους ναούς, ακούστηκε το χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστός Ανέστη» και οι καρδιές, χωρίς αμφιβολία, ανταπάντησαν «Αληθώς Ανέστη». Του π. Ηλία Μάκου.

Το «Χριστός Ανέστη» το βίωσαν εμπειρικά στην Αλβανία οι Ορθόδοξοι, αφού η Εκκλησία τους, μετά την ταφόπλακα της αθεΐας, αναστηλώθηκε εκ θεμελίων με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ανάσταση Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος 2021

Και ξέρουν ότι με την Ανάσταση, κυριάρχησε αντί της κατάρας η ευλογία. Ο Σταυρωμένος Χριστός, Αναστάς εκ νεκρών, έγινε αφορμή να διαβούμε από το θάνατο προς την αιώνια ζωή.

Στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και το Μητροπολίτη Βίλιδος Άστιο.

Ανάσταση Αρχιεπισκοπή Αλβανία 2021

Διαβάστηκε το πασχαλινό μήνυμα του Μακαριωτάτου, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

Η Ανάσταση διαλαλεί μια πολυσήμαντη νίκη πάνω στον θάνατο, στους πονηρούς σχεδιασμούς και τα θανατηφόρα πάθη: τον φθόνο, το ψεύδος και κυρίως το μίσος με τις ποικίλες μεταλλάξεις του, τη μνησικακία, την εκδικητικότητα, τη δολιότητα, που παραμένουν ανθεκτικά σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες. Το μίσος μολύνει τη ζωή των ανθρώπων στην οικογένεια, στον θρησκευτικό και πολιτικό βίο, στις σχέσεις των εθνών, δημιουργώντας απρόβλεπτες διαμάχες.

Και προστίθεται:

«Και σήμερα, μέσα στην ανησυχητική ατμόσφαιρα, που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εμφανίζεται συχνά στα διάφορα περιβάλλοντα ένα ιδιότυπο μίσος, με ποικίλες μεταλλάξεις, από τα πιο απλά συμπτώματα – εκνευρισμούς, αντιπάθειες, επιθετικότητες έως τα πιο σοβαρά, πολώσεις, βία και διχόνοιες. Το αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του μίσους και των διαφόρων μορφών του μάς το αποκάλυψε ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός: είναι η εκούσια προσφορά συγγνώμης».

Ανάσταση Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος 2021

Ανάσταση Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης προεξήρχε στο ναό της «Αναστάσεως» (στην πόλη της Κορυτσάς), ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος στο ναό της «Αναστάσεως» (στην πόλη του Αργυροκάστρου), ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος στο ναό Αγίου Νικολάου ( στην πόλη του Ελμπασάν), ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος στο ναό του αγίου Γεωργίου (στην πόλη του Φίερι).

Ανάσταση Ελμπασάν 2021

«Πάσχα Κυρίου», λοιπόν, και φέτος, στην Αλβανία και έλαμπε στα πρόσωπα όλων των Ορθοδόξων της χώρας η χαρά και η αγαλλίαση, αντανακλώντας το «ανέσπερον φως», που φωταγωγούσε τις ψυχές τους.

Γιατί η Αγάπη του Σταυρωθέντα νίκησε το θάνατο και έδιωξε από τον κόσμο τη φοβία, που είχε γεννήσει στις καρδιές των ανθρώπων η δύναμη του κακού.

Το κακό δεν είναι πλέον, όπως φαινόταν άλλοτε, παντοδύναμο. Είναι τελείως ανίσχυρο μπροστά στην ανυπέρβλητη δύναμη, που δίνει η πίστη στον Αναστημένο.

Και ακόμη και αυτή εδώ η ζωή, η προσωρινή και εφήμερη, δεν είναι μάταιη και άσκοπη. Έχει τώρα σκοπό και νόημα, γιατί είναι η εγγύηση και το θεμέλιο μιας ατέλειωτης ευδαιμονίας, που μας περιμένει πέρα από τον τάφο και που μπορούμε από τώρα να τη δοκιμάζουμε από τα βάθη του μέσα μας.

«Αναστάσεως ημέρα»! Την εόρτασαν και στην Αλβανία, εγκολπούμενοι την Αγάπη, που αποτελεί τη βέβαιη ελπίδα της πίστης.

Ανάσταση Αλβανία 2021

Χριστός Ανέστη Ανάσταση Αλβανία 2021

Ανάσταση Αλβανία

Δευτε λάβετε φως

Δευτε λάβετε φως Αλβανία

Άγιο φως Αλβανία 2021

Ανάσταση Αλβανία 2021

Δευτε λάβετε φως Αλβανία 2021</a

Δευτε λάβετε φως 2021

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.