Η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει δύο Σάββατα σε εκείνους που πραγματοποίησαν το πέρασμα στην αιώνια ζωή. Το πρώτο Ψυχοσάββατο είναι 18 Φεβρουαρίου 2023 και εορτάζεται πριν από την Κυριακή της Απόκρεω.

Το δεύτερο Ψυχοσάββατο είναι φέτος στις 3 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την Πεντηκοστή

Το Ψυχοσάββατο οι οικογένειες εκείνων που έφυγαν από τη ζωή, τελούν μνημόσυνα και ετοιμάζουν κόλλυβα, τα οποία πηγαίνουν τστην Θεία Λειτουργία. Γίνονται επίσης τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, αλλά και ελεημοσύνες στους φτωχούς συνανθρώπους.

Ποιο είναι το νόημα του Ψυχοσάββατου;

Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.

Ποια είναι τα ανεπίσημα Ψυχοσάββατα

Εκτός από τα επίσημα Ψυχοσάββατα, κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Μακεδονία. Επίσης, στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου» και μνημονεύει:

Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.