Σήμερα Τετάρτη 15/28 Αυγούστου εορτάζεται σε ολόκληρο το Άγιον Όρος η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιδιαιτέρως στο Πρωτάτο, στη Μονή Ιβήρων που είναι και η κύρια πανήγυρις της Μονής αλλά και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που όπως αναφέρει η παράδοση το Καθολικό της Μονής μέχρι και το 10ο αιώνα ήταν αφιερωμένο στην κοίμηση της Παναγίας μας.

Ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης († 14/27 Φεβρουαρίου 1998) έλεγε για τη Μονή Βατοπαιδίου: «Παναγία μου, εάν το Άγιον Όρος είναι το περιβόλι σου· το Βατοπαίδι, είναι ο Θρόνος σου».

Η Θεία Λειτουργία άρχισε σήμερα στις 7 το πρωί και προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας, ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντής ο προϊστάμενος του Μετοχίου της Μονής Πετράκη· Ταξιαρχών Αστερίου Υμηττού, αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός καθώς και πλήθος ιερομονάχων και ιεροδιακόνων.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε τον συνώνυμό του μοναχό Αλέξιο ο οποίος έλκει μάλιστα την καταγωγή του αφού είναι Έλληνας δεύτερης γενεάς από την Ατλάντα της Αμερικής.

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη και παράδοση, η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Μετάστασης της Θεοτόκου στους Ουρανούς τιμάται στο Περιβόλι της Παναγίας στις 28 Αυγούστου.

Εκείνη την ημέρα και όλες οι παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες κατακλύζονται από πιστούς, οι οποίοι παρότι μνημονεύουν το θάνατο και την ταφή της Παναγίας, γιορτάζουν με αγαλλίαση την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Οι πιστοί κατακλύζουν την 28η Αυγούστου για δεύτερη φορά μέσα σε 13 ημέρες, και την η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.
Παρόλο που δεν γίνεται λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου εφόσον η εκκλησία λειτουργεί με το νέο ημερολόγιο, οι Πόντιοι παλαιοημερολογίτες συρρέουν με κατάνυξη για να προσκυνήσουν την Παναγία τους και να στήσουν γύρω από τη Μονή ένα μεγάλο πανηγύρι.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.