Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του διημέρου επετειακού αφιερώματος Μικρασιατικής Μνήμης με θέμα: «Ευλαβικό Προσκύνημα στη Μικρασία της καρδιάς μας…», τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας, στις 4 και 5 Ιουνίου ε.έ. στην πόλη του Αιγίου.

Η έναρξη των λατρευτικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών αυτών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 4 Ιουνίου, με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και την έναρξη λειτουργίας της Έκθεσης Βιβλίου Μικρασιατικής Μνήμης στο ισόγειο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι Αρχές της πόλης και ο ευσεβής λαός είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εμπνευσμένη και ιστορικώς εμπεριστατωμένη διάλεξη της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου κ. Ζωής Γκενάκου, με θέμα: «Το Χρέος της Μνήμης. Η προσφορά της Μικρασιάτισσας».

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Πατέρων, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροσταντούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των δοκιμασθέντων και αναιρεθέντων αδελφών μας στη Σμύρνη και όλη τη μαρτυρική γη της Μικράς Ασίας. Εν συνεχεία και μετά την ευγενική προσφορά κερασμάτων εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, έγινε η παρουσίαση του Λευκώματος Κειμηλίων του εν λόγω Ιερού Ναού, το οποίο εκπονήθηκε από την κ. Χρύσα Δημητρίου, Θεολόγο – Δρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με τη φιλολογική επιμέλεια της Φιλολόγου – Ιστορικού κ. Βάνας Μπεντεβή.

Η καλλιτεχνική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μουσικό σεργιάνι στη Μικρασία της καρδιάς μας…» ήταν αυτή που επισφράγισε το τιμητικό αφιέρωμα, το απόγευμα της Κυριακής στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αιγιώτη Μουσικοσυνθέτη κ. Πάνου Δημητρακόπουλου, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Παντελής Θαλασσινός και Αρετή Κετιμέ ερμήνευσαν αριστοτεχνικώς μικρασιάτικα τραγούδια, ενώ οι μαθητές του Νεανικού Φωνητικού Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, μαζί με τον Καθηγητή τους κ. Σπύρο Οικονομόπουλο, έκαναν μία εντυπωσιακή εμφάνιση και απέσπασαν θερμά χειροκροτήματα.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και απηύθυναν τον χαιρετισμό τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καραΐσκος και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Μαρία Τσουκαλά.

Η Ιερά Μητρόπολη, διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο για την αρωγή και την εξαίρετη συνεργασία του, την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ κ. Μαρία Τσουκαλά για το αμέριστο ενδιαφέρον και την προσφορά της, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Βασίλειο Χριστόπουλο για τη στήριξή του, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συμμετάσχουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στις επετειακές εκδηλώσεις, όσους εργάστηκαν φιλοπόνως για την άρτια διεξαγωγή αυτών και, εν τέλει, όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσήλθαν και τίμησαν διά της παρουσίας τους τις εν θέματι εκδηλώσεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.