Το 49ο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή τελέστηκε σήμερα το πρωί Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου. Του μνημόσυνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιου ενώ το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Πέτρος Δημητρίου, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Στο τάφο του Διγενή τελέστηκε τρισάγιο. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και Εθνικός Ύμνος.

Ένταση και επισόδεια στο Μνημοσυνο του Γρίβα στη Λεμεσό
Τραυματισμοί αστυνομικών και ζημιές σε αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων προκλήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 στην περιοχή του κρησφύγετου και του τάφου του αρχηγού της ΕΟΚΑ, στη Λεμεσό, όπου τελέστηκε το τρισάγιο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις δέκα όταν νεαροί οπαδοί ομάδων μετέβησαν στο χώρο έξω από το κρησφύγετο του αρχηγού της ΕΟΚΑ που βρίσκεται στον οδό Γρίβα Διγενή, άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να προκαλούν αναταραχή. Ακολούθησαν πετροβολισμοί και διαφόρων αντικειμένων μεταξύ των οπαδών και των αστυνομικών που επιχειρούσαν να επιβάλλουν τη τάξη.

Τα επεισόδια κόπασαν μετά τις 12.00 το μεσημέρι και αφού στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις. Μέλη της αστυνομίας έχουν συλλέξει από την περιοχή των επεισοδίων τεκμήρια και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για εντοπισμό των δραστών. Από τα σοβαρά επεισόδια έχει τραυματιστεί αριθμός αστυνομικών και έχουν προκληθεί ζημιές σε αυτοκίνητα, προθήκες καταστημάτων και κάδους σκουπιδιών.

Για αναταραχή στο μνημόσυνο του Γρίβα, είχαν προειδοποιήσει προ ημερών, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Ο Γρίβας αποτελεί προσωπικότητα που διχάζει για δεκαετίες τη Κύπρο, καθώς μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ασχολήθηκε με την πολιτική και στις αρχές του 1970 ήρθε στη Κύπρο κρυφά ιδρύοντας την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ για να ανατρέψει τον Μακάριο σε συνεργασία με τη χούντα στην Αθήνα.

Το πραξικόπημα έγινε μετά τον θάνατο του και τελικώς οδήγησε στη τουρκική εισβολή και στη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου από τη Τουρκία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.